Ν.Δ.: Γκρίζος ο καπνός από Βρυξέλλες

Ν.Δ.: Γκρίζος ο καπνός από Βρυξέλλες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα ορόσημο που χάθηκε. Ακόμη μία καθυστέρηση που «πληρώνεται», χωρίς σαφή ορίζοντα συμφωνίας. Για την Πειραιώς, ο «λευκός καπνός» που βγήκε από τη συνεδρίαση του Eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα είναι γκρίζος και δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, καθώς ήδη οι καθυστερήσεις έχουν αυξήσει τον λογαριασμό για τους πολίτες, ενώ έχουν συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Η επίσημη τοποθέτηση της Ν.Δ. κινήθηκε στη γραμμή που είχε χαραχτεί νωρίτερα, στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της στο Μοσχάτο. Στόχος της σύσκεψης ήταν να αξιολογηθεί η κατάσταση και οι εκκρεμότητες ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup που άρχιζε λίγο αργότερα και να ανταλλαγούν απόψεις για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα. Η γραμμή της Πειραιώς, όπως διαφάνηκε χθες το βράδυ, κινείται στην πεποίθηση ότι, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση –κάτι που πάντως δεν εγγυάται από μόνη της η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα–, δεν θα αλλάξουν πολλά, καθώς έρχονται νέα, επώδυνα μέτρα. Η εκτίμηση που εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει «πάση θυσία» να παραμείνει στην εξουσία και, άρα, θα δεχθεί «ό,τι του ζητήσουν». Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει τα «ατυχήματα».

Και αυτά είναι πάντα πιθανά, εφόσον, όπως σημείωσε και στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ν.Δ., «όλα παραπέμπονται στο μέλλον». Ο Μάκης Βορίδης, για παράδειγμα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να «γυρίσει» το παιχνίδι και ότι το γνωρίζει. Μίλησε μάλιστα για «ζαριές» με τις οποίες η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να «ρεφάρει» και τόνισε ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο που θέλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να βγει στις αγορές και στο μεταξύ θα έχει νομοθετήσει περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου και όχι μόνο. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν απέκλεισε το σενάριο πρόκλησης πρόωρων εκλογών, προκειμένου η κυβέρνηση να ανακόψει την πορεία αυτοδυναμίας της Ν.Δ. 

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή της τρόικας δεν είναι αιτία για θριαμβολογίες – «η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ. Οι σχετικές κυβερνητικές διαρροές, έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., έγιναν «προκειμένου να κατευναστούν οι αγορές». Στην Πειραιώς μετρούν τα ανοικτά μέτωπα και προδικάζουν ότι η επιστροφή των θεσμών θα σημάνει πρόσθετες υποχωρήσεις και μέτρα στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, «άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018». Και βέβαια, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα για το χρέος ή την ποσοτική χαλάρωση. Η Ν.Δ. θα εστιάσει ούτως ή άλλως την κριτική της στα νέα μέτρα. Μια πρόγευση έδωσε ήδη ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μ. Λαζαρίδης σημειώνοντας (liberal.gr) ότι η καθυστέρηση «έχει προκαλέσει ένα καταστροφικό τέταρτο τρίμηνο για το 2016: οι καταθέσεις μειώνονται ξανά ραγδαία, τα spreads των ομολόγων ανεβαίνουν, οι χαμένες θέσεις απασχόλησης τριπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο, τα “κόκκινα” δάνεια αυξάνονται, οι εξαγωγές βυθίζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή