Το Μαξίμου αναζητεί αφήγημα για την υποχώρηση

Το Μαξίμου αναζητεί αφήγημα για την υποχώρηση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο, κατά το δυνατόν, περιορισμός του πολιτικού κόστους από την υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των εταίρων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, εξελίσσεται σε υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβερνητικής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ουσιαστικά «παγώνει» τις συζητήσεις για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις όποιες σκέψεις για σύγκρουση με τους θεσμούς. Το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί πολιτικά την υπαναχώρηση από την «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», όπως την είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του ο κ. Αλ. Τσίπρας, και ταυτόχρονα να μετατρέψει σε θετικό αφήγημα τα επιπλέον μέτρα που τελικά θα ψηφίσει. Το «ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο» είναι η ορολογία που επιστρατεύεται ως περιτύλιγμα της δέσμευσης της Αθήνας να νομοθετήσει άμεσα νέα μέτρα για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Τι σημαίνει «ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο»;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει ότι για κάθε ευρώ που θα αποδίδει το πρόγραμμα από –για παράδειγμα– περικοπές σε συντάξεις, θα προβλέπεται ισόποση ελάφρυνση στο σύνολο των μέτρων μέσω στοχευμένων φοροελαφρύνσεων. Οι ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φορολόγηση επιχειρήσεων, που έβαλε στο τραπέζι η Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένουν ως βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς ανέφερε σχετικά (ΑΝΤ1) ότι εάν μειωθεί το αφορολόγητο, θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αθροίζει στα θετικά της χθεσινής συμφωνίας το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από τη λήξη του προγράμματος, το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και τη δέσμευση από πλευράς Κομισιόν για εξαίρεση από τις δαπάνες που συνυπολογίζονται για το πρωτογενές πλεόνασμα ενός προγράμματος ύψους 3 δισ. για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία, δέσμευση η οποία, όμως, παραπέμπεται να εξεταστεί σε κάποιο επόμενο Eurogroup.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, αρθρώνοντας το επιχείρημα ότι οι νέες επιβαρύνσεις στην ουσία εξουδετερώνονται από τις φοροελαφρύνσεις σε άλλους τομείς, να περιορίσει τον πολιτικό αντίκτυπο στους πολίτες από το δεδομένο ψήφισης επιπλέον μέτρων και, παράλληλα, να εξασφαλίσει ότι η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα γίνει χωρίς παρατράγουδα και, κυρίως, χωρίς να απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Αλλωστε, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η όποια συμφωνία με τους εταίρους θα πρέπει πρώτα να περάσει από εκεί και να εγκριθεί, οπότε είναι αναγκαίο το θετικό αφήγημα, πρωτίστως για εσωκομματικούς και ενδοκυβερνητικούς λόγους. Ηδη, στην κατεύθυνση αυτή έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες ζυμώσεις, με κεντρική γραμμή ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει και η απαίτηση για νέα μέτρα να ικανοποιηθεί, διότι αυτό είναι για το καλό της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη (τ/σ «Ε»), ότι «ο συμβιβασμός ο οποίος θα έρθει από τον κ. Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Χουλιαράκη κατά τη γνώμη μου θα εγκριθεί και έτσι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ), μιλώντας για το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολογήτου, έναντι του οποίου τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί αντιδράσεις από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, ότι το αφορολόγητο «δεν είναι “φετίχ”». «Αν η μείωση του αφορολογήτου διευκολύνει να κλείσει η αξιολόγηση, τότε να το συζητήσουμε», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης έθεσε τη συζήτηση για την ψήφιση των νέων μέτρων στη βάση κομματικής πειθαρχίας και δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά και «όποιος δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία παραιτείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή