Αργεί η ρύθμιση χρέους, εκτιμά η Barclays

Αργεί η ρύθμιση χρέους, εκτιμά η Barclays

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ πιο ακανθώδες από το ζήτημα της αξιολόγησης θεωρεί η τράπεζα Barclays ότι είναι αυτό της αρνητικής αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ. Η Τράπεζα δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2017. Αυτό σημαίνει, κατά την άποψή της, ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι απίθανο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εγκαίρως, καθώς δεν πιθανολογεί ότι η Φρανκφούρτη θα κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από το ΔΝΤ, ιδίως από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Οπως σημειώνει η τράπεζα, αν η ΕΚΤ συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2018, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα τον επόμενο χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει η τράπεζα, δύσκολα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα μακροοικονομικά θεμελιώδη, ενίσχυση της εμπιστοσύνης, μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επιτάχυνση της άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πάντως, η τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούλιο θα εξακολουθήσουν να γίνονται προσπάθειες για συμφωνία με το ΔΝΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που προοιωνίζεται μια περίοδο αναταράξεων. Εναλλακτικά, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετέχει με τη μορφή του τεχνικού συμβούλου. Επίσης, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει τα 6,1 δισ. ευρώ της δόσης εγκαίρως, ώστε να μην κινδυνεύσει η εξόφληση της μεγάλης δόσης του Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή