Δεύτεροι στην Ευρώπη οι Ελληνες οδηγοί σε δαπάνες για βενζίνη

Δεύτεροι στην Ευρώπη οι Ελληνες οδηγοί σε δαπάνες για βενζίνη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη υψηλότερη δαπάνη για βενζίνη καταβάλλουν οι Ελληνες χρήστες Ι.Χ. μετά την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι η χώρα κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των φθηνότερων χωρών όσον αφορά το συνολικό κόστος χρήσης αυτοκινήτου. Το κόστος καυσίμων για την Ιταλία ανέρχεται στα 136 ευρώ τον μήνα για τα βενζινοκίνητα οχήματα, λόγω της υψηλής φορολογίας των καυσίμων, ενώ για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 127 ευρώ.

Ο δείκτης της μέσης δαπάνης καυσίμου υπολογίζεται με βάση τα 100 ευρώ ως μέσος όρος της Ευρώπης για τη βενζίνη και τα 67 ευρώ για το diesel και αφορά την κάλυψη 20.000 χλμ./χρόνο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 118 ευρώ και η Αυστρία με 117 ευρώ. Η φθηνότερη χώρα όσον αφορά τη δαπάνη βενζίνης είναι η Πολωνία με 77 ευρώ, το Λουξεμβούργο με 79 ευρώ και η Τσεχία με 81 ευρώ.

Στη Ρωσία, οι οδηγοί βενζινοκίνητων ξοδεύουν μόλις 54 ευρώ τον μήνα, λόγω του μεγάλου πετρελαϊκού αποθέματος που διαθέτει η χώρα. Η Πολωνία αποτελεί τη φθηνότερη χώρα και στο diesel, με 49 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της LeasePlan με αντικείμενο το κόστος χρήσης αυτοκινήτου σε 24 χώρες, η Νορβηγία είναι η ακριβότερη χώρα για την ιδιοκτησία και χρήση ενός αυτοκινήτου, με τα έξοδα χρήσης να αγγίζουν τα 708 ευρώ μηνιαίως, ενώ η φθηνότερη χώρα είναι η Ουγγαρία με 364 ευρώ (οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη, από τον μέσο όρο, τιμή αγοράς).

Για τους Ελληνες οδηγούς το κόστος χρήσης Ι.Χ. διαμορφώνεται στα 459 ευρώ τον μήνα στην περίπτωση των βενζινοκίνητων οχημάτων και στα 423 ευρώ για κινητήρες diesel. Η Ολλανδία είναι η πιο ακριβή χώρα για τους οδηγούς diesel αυτοκινήτων, καθώς οι Ολλανδοί ξοδεύουν 695 ευρώ/μήνα για τα πετρελαιοκίνητα οχήματά τους, ενώ η Ουγγαρία είναι η φθηνότερη στο diesel, με κόστος τα 369 ευρώ τον μήνα.

Μεταξύ των 24 χωρών, που συμμετείχαν στην έρευνα παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στο μέσο κόστος χρήσης αυτοκινήτου, που φτάνει έως και τα 344 ευρώ μηνιαίως. Οι δύο ακριβότερες χώρες για την οδήγηση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου μετά τη Νορβηγία, είναι η Ιταλία (678 ευρώ) και η Δανία (673 ευρώ).

Πετρελαιοκίνητα

Στην κατάταξη των ακριβότερων χωρών diesel αυτοκινήτου την Ολλανδία ακολουθούν η Φινλανδία (684 ευρώ) και η Νορβηγία (681 ευρώ). Είναι αξιοσημείωτο ότι στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, το κόστος της οδήγησης ενός βενζινοκίνητου και diesel αυτοκινήτου είναι σημαντικά χαμηλότερο, ξεκινώντας από 369 ευρώ τον μήνα.

Η δαπάνη απόσβεσης (37%) είναι η μεγαλύτερη δαπάνη που σχετίζεται με τη χρήση αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ακολουθούν τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ (20%). Το κόστος των καυσίμων αποτελεί το 16% του συνολικού κόστους χρήσης ενός αυτοκινήτου ανά μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή