Για Grexit από τα νέα φάρμακα προειδοποιούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Για Grexit από τα νέα φάρμακα προειδοποιούν οι φαρμακοβιομήχανοι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς το υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μέτρων που πλήττουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες απευθύνουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, κάνοντας λόγο για επικείμενο «Grexit από τα νέα φάρμακα».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το υπουργείο Υγείας προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει προς ψήφιση διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην ελληνική αγορά θα πρέπει να υπάρχει θετική αξιολόγηση από μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και την Ισπανία. Eπιπλέον, προωθείται η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής έκπτωσης της τάξης του 25% σε αυτά τα νέα σκευάσματα που καθιστά ασύμφορη την εισαγωγή τους. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ακης Αποστολίδης, τα προτεινόμενα μέτρα «πλήττουν καίρια και οριζόντια την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες», αφού η είσοδος των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα θα καθυστερεί από 2 έως 4 χρόνια ή δεν θα γίνεται καθόλου. Σημειώνεται ότι ήδη η έγκριση για κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην Ελλάδα καθυστερεί, αφού απαιτούνται περίπου 21 μήνες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,9 μήνες.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επικαλούνται και πρόσφατη γνωμάτευση του καθηγητή του London School of Economics (LSE) Πάνου Καναβού, που, όπως αναφέρουν, υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά την αξιολόγηση από έξι χώρες, καθώς οι προτεινόμενες χώρες έχουν πολύ διαφορετικές διαδικασίες και ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζουν τον μηχανισμό ΗΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν σε στοιχεία της τριετίας 2014-2016, όταν στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 43 νέα φάρμακα για τον καρκίνο και άλλες σπάνιες παθήσεις, εκ των οποίων κανένα δεν πληροί την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης HTA από τις έξι χώρες που αναφέρονται στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για παρεμπόδιση στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες ενόψει των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Σε αυτές τις καταγγελίες έχει απαντήσει στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δηλώνοντας την ανάγκη αυστηρότερων κριτηρίων, που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, στην είσοδο καινοτόμων φαρμάκων, καθώς και συστηματικής διαπραγμάτευσης με στόχο την επίτευξη κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή