ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: «Μαζί με τα μέτρα θα ψηφιστούν και τα αντίμετρα»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 Για «παρεμβάσεις μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup για  προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΑΝΤ1 είπε: «Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα. Όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος» και συμπλήρωσε: «όλα θα γίνουν ταυτόχρονα...μαζί θα ψηφιστούν τα μέτρα και τα αντιμέτρα, που θα ισχύσουν από το 2019». 

Υπογράμμισε, ακόμα, πως υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το μίγμα πολιτικής και τόνισε πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος, από την λιτότητα, στις μεταρρυθμίσεις, επικαλούμενος και σχετικές δηλώσεις των Ντάισεμπλουμ και Μοσκοβισί.

«Αν υπάρξει παρέμβαση στο φορολογικό για μείωση του αφορολόγητου τότε θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τα μέτρα που θα δίνουν κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές φοροελαφρύνσεις» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι μπορεί να αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας και να μειωθεί ο φόρος για τα βασικά είδη διατροφής. Ανάμεσα στις φοροελαφρύνσεις είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε.

Για τα εργασιακά επισήμανε πως υπάρχει αισιοδοξία και του ιδίου και της κυβέρνησης πως «θα καταφέρουμε εντός του χρονικού πλαισίου του προγράμματος να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων».

Επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων. «Είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσει και η διεθνής κοινότητα αν κάποιοι, για λόγους σκοπιμότητας, καθυστερούν» επισήμανε.

Τέλος, υπενθύμισε πως η υπάρχουσα συμφωνία έχει βαθμούς ελευθερίας όπως η παροχή της 13ης σύνταξης και η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ