Συνεχίζεται η εισροή μεταναστών στη Θέουτα

Συνεχίζεται η εισροή μεταναστών στη Θέουτα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ως προειδοποίηση, από την πλευρά του Μαρόκου προς την Ε.Ε. ερμηνεύει μερίδα ισπανικών και γερμανικών ΜΜΕ τη δεύτερη συνεχόμενη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών, χθες, στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα.

Εν τω μεταξύ, η έμφαση στη συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής αποτυπώνεται στις απόπειρες των Βρυξελλών να προσφέρουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα στις αρχές της Τυνησίας και της Αιγύπτου, αλλά και στο ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αλγερία, το οποίο ωστόσο αναβλήθηκε από τις αρχές του Αλγερίου «λόγω ασθενείας» του προέδρου Μπουτεφλίκα.

Χθες το πρωί, 359 Αφρικανοί πρόσφυγες και μετανάστες κατόρθωσαν να εισέλθουν στον θύλακο της Θέουτα, το λιλιπούτειο αυτό κομμάτι ευρωπαϊκού εδάφους στην αφρικανική ήπειρο, αφού χρησιμοποίησαν εργαλεία για να ανοίξουν μία από τις πόρτες του πανύψηλου φράκτη. Από το ίδιο σημείο, περίπου 600 άτομα είχαν εισέλθει την Παρασκευή.

Η διάσχιση δεν ήταν «περίπατος», καθώς 11 από τους πρόσφυγες και μετανάστες χρειάστηκε να νοσηλευτούν για κατάγματα και άλλα τραύματα. Στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Θέουτα βρίσκονται περισσότερα από 1.000 άτομα, διπλάσια της χωρητικότητάς του.

Εφόσον βρίσκονται πλέον σε έδαφος της Ε.Ε., έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αν και οι περισσότεροι απ’ όσους εισέρχονται μέσω της Θέουτα είναι οικονομικοί μετανάστες και οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Οι αρχές του Μαρόκου έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς τις Βρυξέλλες για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία αποκλείονται τα προϊόντα της κατεχόμενης από το Μαρόκο Δυτικής Σαχάρας από την αδασμολόγητη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου είχε κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι δεν εκτιμά τις προσπάθειες που κάνει η χώρα για να προστατέψει τα ευρωπαϊκά σύνορα στη Θέουτα και τη Μελίγια, ενώ δελτίο Τύπου του υπουργείου του σημείωνε ότι μπορεί να υπάρξει «νέο κύμα μεταναστών» αν συνεχιστούν «οι δυσκολίες» ανάμεσα στο Μαρόκο και την Ε.Ε. «Γι’ αυτό τώρα υπάρχει η υπόθεση ότι η μαροκινή πλευρά δεν έκανε το παν για να σταματήσει τους μετανάστες που κινούνταν προς τη Θέουτα», σημείωσε ο ανταποκριτής της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης στο Ραμπάτ, ενώ αντίστοιχες υποθέσεις διατύπωσε η ισπανική εφημερίδα El Confidential. Η ισπανική κυβέρνηση επισήμως υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση.

Απλοποίηση βίζας

Εν τω μεταξύ, σε απλοποίηση των διαδικασιών για τη βίζα εισόδου στην Ε.Ε. και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Τυνησία και την Αίγυπτο προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνεργασία των δύο αυτών χωρών στην επαναπροώθηση Βορειοαφρικανών μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή