Πολιτική κατευνασμού Ιρακινών από τον Τζιμ Μάτις

Πολιτική κατευνασμού Ιρακινών από τον Τζιμ Μάτις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών «δεν βρίσκεται στο Ιράκ για να αρπάξει το πετρέλαιο άλλων», δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, «διορθώνοντας» για πολλοστή φορά τον πρόεδρο της χώρας του. Στην πρώτη του επίσκεψη στο Ιράκ από τη στιγμή που ανέλαβε το αξίωμά του, ο Μάτις προσπάθησε να κατευνάσει τους Ιρακινούς, οι οποίοι, ενώ υφίστανται τις επιπτώσεις από τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους το 2003, άκουσαν πρόσφατα τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να τους απαγορεύει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην ιρακινή κοινή γνώμη και η διαβόητη δήλωση του Τραμπ, στη διάρκεια ομιλίας του, στο προσωπικό της CIA, τον Ιανουάριο: «Θα έπρεπε να είχαμε κρατήσει το πετρέλαιο (του Ιράκ). Μπορεί όμως να έχετε μια δεύτερη ευκαιρία».

Στη μη προαναγγελθείσα επίσκεψή του στη Βαγδάτη, ο Τζιμ Μάτις, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ολοι εμείς στην Αμερική πληρώνουμε για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου διαφοροποιήθηκε δημοσίως από τον Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, όπου υιοθετεί σκληρότερες θέσεις, ενώ απορρίπτει την προσφυγή σε βασανιστήρια, σε αντίθεση με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Το Σαββατοκύριακο, ο Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Τύπο, παίρνοντας αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζει τα πιο γνωστά μέσα ενημέρωσης «εχθρό του λαού».

Η επίσκεψη Μάτις ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι για τη νέα φάση της εκστρατείας απελευθέρωσης της Μοσούλης, η οποία διαρκεί ήδη 100 ημέρες. Εχοντας εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την ανατολική Μοσούλη, οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ξεκίνησαν από την Κυριακή τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση και του δυτικού τμήματος της ιστορικής πόλης, στην απέναντι όχθη του ποταμού Τίγρητος. Με την ανακατάληψη της Μοσούλης να βρίσκεται πλέον στον ορίζοντα, ο Τζιμ Μάτις αναμενόταν να συζητήσει με τους Ιρακινούς αξιωματούχους το φλέγον ζήτημα της πολιτικής διοίκησης της πόλης μετά την απελευθέρωσή της. Η αμερικανική πλευρά αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του σιίτη πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι για μια ισορροπημένη διοίκηση της πολυπολιτισμικής πόλης, που δεν θα αποξενώσει το πλειοψηφούν σουνιτικό στοιχείο.

Ενα άλλο ευαίσθητο θέμα αφορά την παραμονή ή όχι των αμερικανικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 5.000). Ο ριζοσπάστης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος ασκεί ισχυρή επιρροή στους σιίτες της χώρας του, ζήτησε από την κυβέρνησή του να απαιτήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο ιρακινός στρατός είχε προωθηθεί χθες στα νότια περίχωρα της Μοσούλης και αγωνιζόταν να καταλάβει το αεροδρόμιο της πόλης, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο της τελικής επίθεσης. Πάντως, η ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης και ιδίως της πυκνοκατοικημένης Παλιάς Πόλης, με τα στενά σοκάκια που δεν επιτρέπουν τη διέλευση τεθωρακισμένων και πυροβολικού, αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή