Νέα σενάρια για διασυνδέσεις ΗΠΑ – Μόσχαs

Νέα σενάρια για διασυνδέσεις ΗΠΑ – Μόσχαs

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάδι στη φωτιά της φημολογίας περί υπόγειων διασυνδέσεων του επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα έριξε ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου διαβίβασε στον Λευκό Οίκο πρόταση Ουκρανού πολιτικού για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα του. Το Κρεμλίνο δήλωσε άγνοια για την εν λόγω πρόταση, την οποία απέρριψε ως «παράλογη».

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι μία εβδομάδα πριν από την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, έφθασε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου μια σημαντική, σφραγισμένη πρόταση για το ουκρανικό πρόβλημα.

Συντάκτης της πρότασης ήταν ο Αντρέι Αρτεμένκο, Ουκρανός βουλευτής ο οποίος είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του διαδόχου του Πέτρο Ποροσένκο, τον οποίο κατηγορεί για διαφθορά. Η πρόταση Αρτεμένκο προβλέπει απόσυρση των Ρώσων από την Ανατολική Ουκρανία και δημοψήφισμα, στο οποίο οι Ουκρανοί πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν την ενοικίαση της Κριμαίας στη Ρωσία για περίοδο 50 έως 100 χρόνων.

Η Κριμαία, που αποτελούσε ουκρανικό έδαφος μέχρι το 2014, ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς και το δημοψήφισμα που οργάνωσαν οι φιλορωσικές αρχές στη χερσόνησο.

Η συνάντηση

Σύμφωνα πάντα με τους New York Times, ο Αρτεμένκο συναντήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν, με τον ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία και συνεργάτη του Τραμπ, Φέλιξ Σέιτερ, και με τον δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Μάικλ Κοέν. Ο τελευταίος διαβίβασε την πρόταση στον Λευκό Οίκο.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία ενημέρωση για τη θρυλούμενη πρωτοβουλία, την οποία έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά. «Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Πώς θα μπορούσε η Ρωσία να νοικιάσει μια περιοχή που της ανήκει», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη δυσκολία επίλυσης του ουκρανικού προβλήματος ήρθε να υπογραμμίσει και η απόφαση του προέδρου Πούτιν, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για προσωρινή αναγνώριση των διαβατηρίων που εκδίδουν οι αυτόκλητες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες ελέγχονται από ρωσόφωνους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν εναρμονίζεται με το πνεύμα της συμφωνίας ανακωχής του Μινσκ. Από την πλευρά του, ο κ. Πεσκόφ υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη για ανθρωπιστικούς λόγους και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση του Κιέβου που αποφάσισε τον «αποκλεισμό» της Ανατολικής Ουκρανίας. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ντ. Τραμπ επανήλθε χθες, μέσω Twitter, στο θέμα που δημιούργησε ο ίδιος προ τριημέρου, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι εξωραΐζουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σουηδία με τη μαζική εισροή μεταναστών.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος υπονόησε ότι κάποιο σοβαρό περιστατικό ασφαλείας είχε συμβεί στη Σουηδία μία ημέρα νωρίτερα, κάτι που ουδείς άλλος αντελήφθη. Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι είχε δει μια εκπομπή στο Fox News, η οποία αναφερόταν γενικώς στην αύξηση της εγκληματικότητας και τη συνέδεε με τη μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή