243.000 δολάρια για το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ

243.000 δολάρια για το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας οίκος δημοπρασιών στο Μέριλαντ εκποίησε ένα τηλέφωνο που ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 243 χιλιάδων δολαρίων. Ο Μπιλ Παναγόπουλος των Alexander Historical Auctions, από το Τσέσαπικ Σίτι, δήλωσε ότι το τηλέφωνο παραδόθηκε από Ρώσους αξιωματούχους στον ταγματάρχη Ραλφ Ράινερ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο καταφύγιο του Χίτλερ στο Βερολίνο. Ο γιος του δημοπράτησε το κόκκινο τηλέφωνο που φέρει επάνω τον θυρεό του ναζιστικού κόμματος και έχει το όνομα του Χίτλερ χαραγμένο στο πίσω μέρος του. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αρχικώς αναμενόταν να συγκεντρώσει ανάμεσα σε διακόσιες έως τριακόσιες χιλιάδες δολάρια, ενώ η τιμή αφετηρίας στη δημοπρασία ήταν οι εκατό χιλιάδες δολάρια.

Ο Μπιλ Παναγόπουλος πιστεύει ότι το τηλέφωνο είναι ένα «όπλο μαζικής καταστροφής» καθώς οι διαταγές που έδινε ο Χίτλερ με τη βοήθειά του κόστισαν τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Επίσης, ο Παναγόπουλος τόνισε ότι τόσο ο πωλητής όσο εξάλλου και ο οίκος δημοπρασιών ευελπιστούν ότι το τηλέφωνο θα καταλήξει σε κάποιο μουσείο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τι θα μπορούσε να προκαλέσει η ακραία φασιστική ιδεολογία.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της δημοπρασίας, το τηλέφωνο πρέπει να γυρίσει εξήντα μοίρες προτού τελικά απελευθερωθεί από το άγκιστρό του. Αυτό το χαρακτηριστικό επέτρεπε στο τηλέφωνο να μεταφέρεται με ευκολία ενώ, όπως λένε οι ειδικοί, η συσκευή χρησιμοποιούνταν σε τρένα και οχήματα, όπως εξάλλου και στο αρχηγείο του Αδόλφου Χίτλερ. Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε ένα πορσελάνινο άγαλμα ενός λυκόσκυλου, το οποίο συγκέντρωσε 24.300 δολάρια, αλλά αποκτήθηκε από διαφορετικό αγοραστή.

Η ιστορία του

Η ιστορία του κόκκινου τηλεφώνου της Siemens είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Στις 5 Μαΐου 1945, μία μόλις ημέρα μετά την παράδοση των Γερμανών, ο Ράινερ έλαβε διαταγή από τον στρατάρχη Μπέρναρντ Μοντγκόμερι να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι αρχικώς του προσέφεραν ως δώρο το τηλέφωνο που φαίνεται ότι ανήκε στην Εύα Μπράουν, σύζυγο του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά ο Ράινερ τους εξήγησε ότι θα προτιμούσε ένα κόκκινο τηλέφωνο. Κι έτσι έγινε. Οι Ρώσοι τού έδωσαν το κόκκινο τηλέφωνο που δημοπρατήθηκε χθες. Επίσης, όπως δήλωσε ο γιος του Ράινερ στο CNN, ο πατέρας του επέστρεψε στην πατρίδα του και στο σπίτι του στο Ντέβον της Δυτικής Αγγλίας με το κόκκινο τηλέφωνο και ένα αγαλματίδιο σκύλου που είχε κατασκευαστεί από τους εργάτες του στρατόπεδου συγκέντρωσης Νταχάου.

«Ο πατέρας μου δεν θεωρούσε ότι επρόκειτο για ένα τρόπαιο της παντοδυναμίας του Τρίτου Ράιχ αλλά για ένα αναμνηστικό της ήττας του, ένα είδος πολεμικού τροπαίου. Ποτέ δεν πίστευε ότι θα εξελισσόταν σε κάτι σημαντικό», επισήμανε ο γιος Ράινερ. Επίσης, ευχή του, τέως πλέον, ιδιοκτήτη του κόκκινου τηλεφώνου είναι να βρεθεί αυτό σε ένα μουσείο. «Δεν θέλω να παραμείνει κρυμμένο. Θέλω να θυμίζει στον κόσμο τη φρίκη του πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή