Επίσημη πρώτη της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ με «Ηλέκτρα»

Επίσημη πρώτη της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ με «Ηλέκτρα»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, με την κορυφαία μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα είναι η εναρκτήρια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ τον ερχόμενο Οκτώβριο, δίνοντας το στίγμα της νέας της περιόδου, η οποία όμως «σημαδεύεται» και από έλλειμμα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης.

Η όπερα ανεβαίνει πρώτη φορά στην ΕΛΣ και επίσης θα είναι η πρώτη συνεργασία της κ. Μπάλτσα με τον φορέα υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και τη σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου. Στόχος του κ. Κουμεντάκη είναι η δημιουργία μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της ΕΛΣ με έμφαση σε έργα του 20ού αιώνα, στην ελληνική όπερα και οπερέτα και νέες αναθέσεις, όπου η παραστατικότητα θα είναι ισότιμη με το μουσικό αποτέλεσμα. «Θέλουμε να καταρρίψουμε τον μύθο ότι η όπερα είναι κάτι ξενόφερτο και δεν αφορά τους Ελληνες. Θεωρώ ότι είναι ψευτοδίλημμα τα παραδοσιακά ή τα σύγχρονα ανεβάσματα. Δεν μας ενδιαφέρει να αγοράζουμε έργα αμφιλεγόμενης ποιότητας από θέατρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ οι συμπαραγωγές μας θα γίνονται για να υπηρετήσουν ένα καλλιτεχνικό αποτύπωμα και όχι για το θεαθήναι, προσωπικά συμφέροντα ή καριέρες», σημείωσε ο κ. Κουμεντάκης.

Στις νέες συνεργασίες της ΕΛΣ περιλαμβάνονται οι σκηνοθέτες Θεόδωρος Τερζόπουλος και Γιάννης Χουβαρδάς και ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ενώ στο δυναμικό του φορέα εντάσσονται ως μόνιμοι συνεργάτες η Μυρτώ Παπαθανασίου, η Χριστίνα Πουλίτση, ο Δημήτρης Τηλιακός, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά. Στη δοκιμαστική λειτουργία (Μάρτιος – Αύγουστος) η ΕΛΣ θα παρουσιάσει στο ΚΠΙΣΝ το μπαλέτο «Τοπία» και την όπερα «Μάκβεθ» του Βέρντι, ενώ θα αποχαιρετήσει το «Ολύμπια» με τη «Ρέα» του Σαμάρα. Στο Φεστιβάλ Αθηνών θα συμμετάσχει με τη «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι και τον «Τροβατόρε» του Βέρντι.

Με τον «Ερωτόκριτο» του Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ξεκινάει η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον ερχόμενο Μάιο, την οποία αναλαμβάνει πλέον ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης. Νέες αναθέσεις, όπως η όπερα δωματίου «Ζ», που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, παραφράσεις έργων, όπως «Το λυκόφως των χρεών», που βασίζεται στο βαγκνερικό «Λυκόφως των θεών», μπαρόκ, παιδικά έργα αλλά και όπερα animation περιγράφουν την κατεύθυνση της νέας σκηνής. Θεσμοθετούνται, επίσης, ετήσια φεστιβάλ όπως οι «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής» με συναυλίες δωματίου και stand up κωμωδία, οι «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου» με «παρεξηγημένα» έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, η διήμερη «Ρετρομανία» και το Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο θεσμό της Θεσσαλονίκης.

Το οργανόγραμμα της ΕΛΣ θα επανασχεδιαστεί στα πρότυπα διεθνών λυρικών θεάτρων, ενώ οι υπηρεσίες του φορέα θα είναι διασυνδεδεμένες με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στη διαχείριση των προμηθειών. Οικονομικά, ο προϋπολογισμός της ΕΛΣ για το 2017 θα ανέλθει σε 12,5 εκατ. ευρώ (ποσό που καλύπτει κάτι περισσότερο από το μισθολογικό κόστος), ενώ αναζητείται λύση για το ετήσιο λειτουργικό κόστος των νέων εγκαταστάσεων ύψους 4,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί έλλειμμα ύψους 3,115 εκατ. ευρώ από οφειλές της προηγούμενης διοίκησης προς τρίτους, ενώ, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουμεντάκης, το παλαιό έλλειμμα της ΕΛΣ ύψους 17 εκατ. ευρώ (που ανακοινώθηκε το 2011 και μηδενίστηκε το 2014) καλύφθηκε από τις έκτακτες επιχορηγήσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών. «Είναι ένα νούμερο ανησυχητικό. Είναι ωραίο κανείς να ωραιοποιεί καταστάσεις, αλλά η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή