Επιμένει στον δημόσιο χαρακτήρα της χρεοκοπημένης Λάρκο η κυβέρνηση

Επιμένει στον δημόσιο χαρακτήρα της χρεοκοπημένης Λάρκο η κυβέρνηση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να συντηρήσει τη «μαύρη» τρύπα της Λάρκο που υπολογίζεται περί τα 60-80 εκατ. ετησίως για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται η κυβέρνηση, διά του εποπτεύοντος υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Ο υπουργός επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή τις εγκαταστάσεις της Λάρκο στη Λάρυμνα και έδωσε υποσχέσεις σε διοίκηση και εργαζομένους για παραμονή της εταιρείας υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. «Η κυβερνητική πολιτική θέλει τη Λάρκο στο Δημόσιο, εκσυγχρονισμένη και παραγωγική», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος βλέπει την αξιοποίηση της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, που βρίσκεται σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο, μέσω της μεταφοράς της από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο. Ο κ. Σταθάκης με τις δηλώσεις του δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν την τραγική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, η οποία συσσωρεύει σε ετήσια βάση ζημίες περί τα 60 με 80 εκατ. ευρώ (ανάλογα την παραγωγή) και τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητά της από την απόφαση της Κομισιόν για ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ και την παραπομπή της χώρας για τη μη ανάκτησή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με κόστος παραγωγής γύρω στα 14.000 δολάρια ο τόνος και διεθνή τιμή νικελίου στα 10.900 δολάρια, που μεταφράζεται σε ζημίες 5.000 δολαρίων ανά τόνο παραγωγής, δηλαδή σε 300.000 ευρώ την ημέρα και πάνω από 60 εκατ. ετησίως, τις απαιτήσεις πιστωτών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της «Παλαιάς Λάρκο» που βρίσκεται σε εκκαθάριση και τον «πέλεκυ» των κρατικών ενισχύσεων, η βιωσιμότητα της εταιρείας δύσκολα διασφαλίζεται ακόμη και μέσω ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης πολλώ μάλλον με την παραμονή της στο Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι στο άκουσμα και μόνο της υπόσχεσης Σταθάκη για παραμονή της εταιρείας στο Δημόσιο, το σωματείο εργαζομένων έθεσε επιτόπου θέμα μονιμοποίησης των εργαζομένων που απασχολούνται σε εργολαβίες για διάστημα άνω των 10 ετών, ενώ εξέφρασε και ενστάσεις για τις μειώσεις του μισθολογικού κόστους σε ετήσια βάση κατά 16 εκατ. ευρώ που προβλέπει το business plan που καταρτίζει η διοίκηση. Τα αιτήματα τέθηκαν στον υπουργό ταυτόχρονα με την αναγνώριση από πλευράς τους ότι μπορεί να μην υπάρχουν σε μερικούς μήνες χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί. Η τελευταία επισήμανση έγινε από τον πρόεδρο του σωματείου Εργαζομένων Ανδρέα Κορέτζελο ως επιχείρημα στην κριτική που ασκήθηκε από τους εργαζομένους περί ετεροβαρούς συμφωνίας με τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας η Λάρκο θα πρέπει να καταβάλλει στη ΔΕΗ περί τα 3 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό με βάση τη σχετική σύμβαση παρακρατείται απευθείας από πελάτες της Λάρκο. Ο κ. Σταθάκης πάντως χαρακτήρισε τη σύμβαση με τη ΔΕΗ «καθοριστικής σημασίας για την ευρωστία της εταιρείας» και κάλεσε όλες τις πλευρές να τη σεβαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή