Ελληνοαυστριακή βραδιά με Σούμπερτ στην Πλάκα

Ελληνοαυστριακή βραδιά με Σούμπερτ στην Πλάκα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να βλέπεις μία παράσταση χορού δωματίου στα αρχαία έγκατα του ροζ σπιτιού στην Πλάκα και μετά, να περνάς για δείπνο στο κίτρινο σπίτι που έχει πρόσοψη στη Ρωμαϊκή Αγορά και στην Ακρόπολη. Από τα παράθυρα, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε κόγχη αυτών των δύο σπιτιών που έχουν ενωθεί, βλέπει κανείς όψεις της Αθήνας που ξαφνιάζουν, όπως τον ναό του Ηφαίστου ή το Αστεροσκοπείο σαν σε κάδρο… Είναι μία «Αθήνα» μέσα στην Αθήνα, στο πιο παλιό κομμάτι της πόλης, δίπλα στον ναό των Ταξιαρχών, πάνω από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, και δίπλα στο Μοναστηράκι, εκεί όπου η Αναστασία Λύρα έχει στήσει το Μικροσκοπικό Θέατρο. Είναι εμπειρία να δει κανείς μία παράσταση εκεί.

Τα δύο σπίτια ανοίγουν και φέγγουν μέσα στη νύχτα σαν φανοί, όταν υπάρχει παράσταση στο «μικροσκοπικό» θέατρο, με τις 50-60 περιμετρικές θέσεις, ή αν υπάρχει μία εκδήλωση στο «κίτρινο» σπίτι. Συχνά, συνδυάζονται και τα δύο, όπως πριν από λίγες μέρες, όταν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα, Alexander Wojda, συγκέντρωσε φιλότεχνους Αθηναίους, διπλωμάτες και μορφωτικούς συμβούλους, για να ανοίξει συμβολικά η «Σουμπερτιάνα», το χορευτικό αφιέρωμα που ετοίμασε η Αναστασία Λύρα με τους εξαίρετους χορευτές της, με αφορμή τη μουσική του Σούμπερτ. Οι παραστάσεις συνεχίζονται στις 25 Φεβρουαρίου, τον Μάρτιο (11, 18, 25) και την Πρωταπριλιά. Και αυτός ο πολυτελής πλακιώτικος οίκος, στην οδό Δεξίππου 5, προσφέρει πολλά: μια τυπική πλακιώτικη αυλή, ένα υπόγειο εξαιρετικά ψηλοτάβανο, με εξαιρετικό βάθος και εξαιρετική ατμόσφαιρα, όπου δίνονται οι παραστάσεις (να ακούς, π.χ. Σούμπερτ δίπλα στα αρχαία ίχνη) και ένα πλήρες σπίτι γεμάτο έργα τέχνης, και τολμηρά χρώματα, ένα σπίτι που είναι μουσείο από μόνο του. Η Αναστασία Λύρα έχει δημιουργήσει ένα ανοικτό σπίτι στην Πλάκα για όσους αναζητούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Και το «Μικροσκοπικό Θέατρο» είναι από μόνο του μια εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή