Αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις της Μόριας για ζημιές από πράξεις προσφύγων

Αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις της Μόριας για ζημιές από πράξεις προσφύγων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε υπουργοί συνυπογράφουν τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή και η οποία προβλέπει καταβολή αποζημιώσεων «σε φυσικά και νομικά πρόσωπα του Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας του Δήμου Λέσβου», για ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους «από πράξεις προσφύγων ή μεταναστών» κατά το έτος 2015.

Στην αιτιολογική τους Εκθεση οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής και η υφυπουργός Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθίστανται οι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, εξοπλισμό και πάγιες εγκαταστάσεις που υπέστησαν ιδιοκτησίες, από την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα χρήματα θα δοθούν από τον Δήμο Λέσβου, αφού αυτός επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής» και θα προέρχονται από «ειπραττόμενα έσοδα από τα παράβολα για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής πηκόων τρίτων χωρών». Ετσι, υποστηρίζουν, ελαχιστοποιείται «η δημοσιονομική επιβάρυνση», ενώ την ίδια στιγμή η υλοποίηση της εν λόγω ρύθμισης «συμβάλλει στην αποκατάσταση αδικιών και τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης».

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Εκθεσή του αναφέρει ότι όπως υποστηρίζουν οι επισπεύδοντες υπουργοί, το ύψος της επιχορήγησης «ανέρχεται στο ποσό των περίπου 170 χιλιάδων ευρώ». Αξιοσημείωτο είναι ότι, προκειμένου προφανώς να απαντηθούν ενστάσεις ή ερωτήματα, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές που έχουν δεχθεί κύματα προσφύγων και γιατί γίνεται «επιλεκτικά» αναφορά μόνο στη Μόρια, η κυβέρνηση επικαλείται ως επιχείρημα πως «η Λέσβος, με βάση τα επίσημα στοιχεία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, δέχθηκε το 56% του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού που υπερβαίνει τα 500.000 άτομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή