Η Λεπέν αρνήθηκε τη μαντίλα

Η Λεπέν αρνήθηκε τη μαντίλα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Στην ακύρωση της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης που επρόκειτο να έχει η Μαρίν Λεπέν με τον μεγάλο μουφτή του Λιβάνου, οδήγησε η επιμονή της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας να μη φορέσει ισλαμική μαντίλα ενώπιον του θρησκευτικού ηγέτη των σουνιτών στον Λίβανο.

Μόλις έφτασε χθες το πρωί η κ. Λεπέν στο γραφείο του σεΐχη Αμπντέλ Λατίφ Ντεριάν, βοηθός του μουφτή προσέφερε στην πρόεδρο του Μετώπου λευκή ισλαμική μαντίλα. Η κ. Λεπέν αρνήθηκε να τη φορέσει, ενώ, ύστερα από σύντομη –αλλά έντονη– συζήτηση με μέλη της φρουράς, η Μαρίν Λεπέν επέστρεψε στο αυτοκίνητό της και αποχώρησε.

«Είχα δηλώσει ότι δεν προτίθεμαι να καλυφθώ. Δεν ακύρωσαν τη συνάντηση και έτσι υπέθεσα ότι είχαν αποδεχθεί το αίτημά μου. Αντίθετα, προσπάθησαν να μου επιβάλουν τη μαντίλα. Μεταβιβάστε τις ευχές μου στον μουφτή, αλλά δεν θα φορέσω μαντίλα», είπε η κ. Λεπέν εξερχόμενη από τα γραφεία του μουφτή. Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι το 2015 συναντήθηκε με τον Μεγάλο Σεΐχη του τεμένους Αλ Αζάρ στο Κάιρο, χωρίς να φορέσει μαντίλα.

«Αυτά απαιτεί το πρωτόκολλό μας. Το γραφείο του μουφτή εκφράζει τη θλίψη του για την απρεπή συμπεριφορά της προσκεκλημένης στη συνάντηση», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η μουφτεία του Λιβάνου.

Τη Δευτέρα, η κ. Λεπέν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαάντ Χαρίρι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ. Χαρίρι, η κ. Λεπέν είπε ότι η παραμονή του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία στη Συρία αποτελεί «την πλέον καθησυχαστική λύση για τη Γαλλία», για να προσθέσει ότι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία της χριστιανικής μειονότητας στη Μέση Ανατολή είναι η «εξόντωση» του Ισλαμικού Κράτους και όχι η φυγή των πληθυσμών αυτών προς την Ευρώπη ως προσφύγων.

Ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι –συμπεριλαμβανομένου και του Χαρίρι– έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για τις προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν να στιγματίσει συλλήβδην τους μουσουλμάνους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ψηφοφόρους της, αλλοιώνουν το χριστιανικό πρόσωπο της γαλλικής κοινωνίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την κ. Λεπέν χθες το απόγευμα, ο υπερσυντηρητικός πολιτικός ηγέτης των Χριστιανών Μαρωνιτών του Λιβάνου, Σαμίρ Γκεγκά, είπε ότι η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, τονίζοντας ότι «ο Ασαντ είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή».

Από τη μεριά του, ο αριστερός Δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάτ έγραψε χθες στο Twitter ότι οι δηλώσεις της Λεπέν για τον Λίβανο «αποτελούν προσβολή για τους λαούς του Λιβάνου και της Συρίας».

Υποχώρηση Μακρόν

Στο μεταξύ, υποχώρηση εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες τα ποσοστά δημοτικότητας του φιλελεύθερου ηγέτη του κινήματος «Εμπρός», Εμανουέλ Μακρόν, προς όφελος του κεντροδεξιού αντιπάλου του, Φρανσουά Φιγιόν. Σε χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFM-TV, ο Φιγιόν εμφανίζεται να εξασφαλίζει 20%-21% στον πρώτο γύρο, έναντι 17%-18% για τον Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 27%-28%.

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν θα επικρατήσει με 59% έναντι 41% για τη Λεπέν, ενώ, σε περίπτωση ανάδειξής του στον δεύτερο γύρο, ο Φιγιόν θα ελάμβανε 56% έναντι 44% για τη Λεπέν.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας του Μακρόν και η ενίσχυση του Φιγιόν, παρά το σκάνδαλο παράνομης πρόσληψης μελών της οικογένειάς του ως κοινοβουλευτικών βοηθών, αποδίδεται στα σχόλιά του το Σαββατοκύριακο στην Αλγερία, όπου ο φιλελεύθερος υποψήφιος χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις σφαγές αμάχων Αλγερινών από Γάλλους στρατιώτες και εποίκους το 1945 στο Σετίφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή