Κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ στο Βερολίνο

Κρίσιμη συνάντηση Λαγκάρντ – Μέρκελ στο Βερολίνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ, στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει κι αυτή να μη θέλει να διαταράξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη, πυροδοτώντας μια ελληνική κρίση. Αλλά το Ταμείο έχει θέσει ως όρους για την επιστροφή του στο πρόγραμμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων (βλ. αφορολόγητο και συντάξεις) και την ελάφρυνση του χρέους και ως προς αυτά δύσκολα θα υποχωρήσει. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ελάχιστη διάθεση να συγκεκριμενοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος περισσότερο απ’ ό,τι είχε γίνει στο Eurogoup του περασμένου Μαΐου, ενώ ο Σόιμπλε είπε χθες ότι το πρόβλημα της Ελλάδας «δεν είναι το χρέος», αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, πηγές του ΔΝΤ διευκρίνιζαν χθες ότι χρειάζεται σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για να εγκριθεί η συμμετοχή από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Σύμφωνα πάντως με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίας στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν «επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα G20», ενώ ένα από τα κύρια ζητήματα της ατζέντας θα είναι και η ελληνική κρίση. Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια η Άγκελα Μέρκελ θα παραθέσει δείπνο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ-Γιούνκερ στη γερμανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μέρκελ και Λαγκάρντ θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για έναν διαφαινόμενο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει μία πιο "ευέλικτη ερμηνεία" για τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα από την πλευρά της Αθήνας.

Προ ημερών, η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστήριζε ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποσχέθηκε στήριξη προς την καγκελάριο, συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και τη διερεύνηση πιθανών διευκολύνσεων για το ελληνικό πρόγραμμα το νωρίτερο το 2018, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η Welt υπενθυμίζει ότι Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν καλή "χημεία" και ότι η καγκελάριος είχε βοηθήσει τη Λαγκάρντ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΔΝΤ. Επιπλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να θεωρεί τη Μέρκελ ως μία από τις λίγες νησίδες σταθερότητας στη σημερινή εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και γι' αυτό δεν θα ήθελε «να είναι ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο για την επανεκλογή της στην καγκελαρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή