Δεν βλέπουν άμεσα συμφωνία με θεσμούς οι ξένοι οίκοι

Δεν βλέπουν άμεσα συμφωνία με θεσμούς οι ξένοι οίκοι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικοί εξακολουθούν να είναι οι αναλυτές ως προς την επίτευξη συμφωνίας σύντομα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, παρά την πρόοδο στο προχθεσινό Eurogroup. «Η είδηση της επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκάλεσε απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, όμως δεν είμαστε πεπεισμένοι πως θα υπάρξει συμφωνία για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη», σχολιάζει η Capital Economics.

Οι θεσμοί, αναφέρει, προφανώς βρήκαν αρκετό κοινό έδαφος με την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup για να προγραμματίσουν επιστροφή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, στα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα περιλαμβάνεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που δύσκολα θα μπορέσει να περάσει η κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι υπάρχει μια μεγάλη αποπληρωμή που πρέπει να γίνει τον Ιούλιο, η οποία δεν θα είναι εφικτή χωρίς οικονομική στήριξη, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τον Ιούλιο.

Η Capital Economics σημειώνει πως συμφωνεί με την άποψη του ΔΝΤ πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης δεν θα επιτευχθούν, ιδιαίτερα αφού η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να συρρικνώνεται και πάλι το δ΄ τρίμηνο. Οσο συνεχίζεται το τρέχον αδιέξοδο, παραμένει σοβαρό το ρίσκο της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της χρεοκοπίας της. Η Citi θεωρεί ότι το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα παραμένει αβέβαιο, αλλά προς το παρόν δεν αποσύρεται, κάτι που μπορεί να αποτιμηθεί ως θετικό βήμα.

Επίσης, σημειώνει πως το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, το Eurogroup της Δευτέρας δείχνει τη σαφή επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτικών να αποφύγουν το αδιέξοδο, με το βλέμμα και στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, τονίζει ο οίκος, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, δεν αναμένεται πολιτική συμφωνία πριν από τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή