Διαμαρτυρίες εργοδοτών κατά Σουλτς

Διαμαρτυρίες εργοδοτών κατά Σουλτς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν χθες από την πλευρά εργοδοτικών οργανώσεων μετά την αποστασιοποίηση του υποψηφίου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς από τις μεταρρυθμίσεις της εποχής Σρέντερ, τις οποίες έως πρόσφατα υποστήριζε. Σε ομιλία του την Κυριακή ενώπιον συνδικαλιστών, στο Μπίλεφελντ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Σουλτς είπε ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν συνεισφέρει επί μακρόν στο ταμείο ανεργίας είναι άδικο να χάνουν το επίδομα ανεργίας έπειτα από μόλις 12 ή 24 μήνες. «Κάναμε κι εμείς σφάλματα», είπε ο Σουλτς, με το βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο 61χρονος πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι τα συμβόλαια απασχόλησης περιορισμένου χρόνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον όταν οι ανάγκες εργασίας είναι όντως περιορισμένου χρόνου και ότι θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης, ώστε να μπορούν, π.χ., να εμποδίζουν την πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων με χειρότερους όρους.

Με τις δηλώσεις αυτές, ο Σουλτς έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αγγίζοντας το «καυτό» για τη σοσιαλδημοκρατία ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση Σρέντερ το 2003, γνωστών ως «Ατζέντα 2010». «Η “Ατζέντα 2010” έχει υποστηρίξει την απασχόληση και έχει μειώσει την ανεργία· όποιος θέλει να γυρίσει πίσω τον χρόνο θέτει σε κίνδυνο αυτή την επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής της εργοδοτικής οργάνωσης BDA Στέφεν Κάμπετερ. Ο Σουλτς δήλωσε ότι συνομίλησε, αναφορικά με τις προτάσεις του, με την υπουργό Εργασίας Αντρέα Νάλες, αλλά ο επικεφαλής της BDA υποστήριξε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος δεν έχει σαφή γνώση των στοιχείων και των νομικών προεκτάσεων. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD Φράουκε Πέτρι βρέθηκε χθες στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον εθνικιστή σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή