Η Ν.Δ. καταγγέλλει τα τρία «ναι» της κυβέρνησης

Η Ν.Δ. καταγγέλλει τα τρία «ναι» της κυβέρνησης

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε βήμα πίσω από τη σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης δεν προτίθεται να κάνει η Πειραιώς. Η επομένη του Eurogroup βρίσκει τη Ν.Δ. να αναδεικνύει τα σκληρά μέτρα που η κυβέρνηση κατήγγελλε (τα τρία «ναι» σε μείωση αφορολογήτου, περικοπές συντάξεων και εργασιακά), αλλά δέχτηκε να νομοθετήσει προληπτικά χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα (τα τρία «όχι» – πολιτική συμφωνία, χρέος, ποσοτική χαλάρωση) από την πλευρά των δανειστών.

«Κοροϊδία»

Λίγες ώρες αφότου η Πειραιώς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοροϊδία» προς τους πολίτες, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. την επέκρινε πως επιχειρεί να «μασκαρέψει την απόλυτη υποχώρησή της». Ο Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα και την κατηγόρησε ότι δέχτηκε όλα όσα είχε καταγγείλει – μείωση αφορολογήτου, περικοπές συντάξεων, καθώς και προνομοθέτηση μέτρων, την οποία αρχικά είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική, αλλά τώρα θα την εφαρμόσει. Κατέληξε, δε, ότι «κυβέρνηση και εταίροι πετάνε το τενεκεδάκι παρακάτω, την ώρα που η εκκρεμότητα παρατείνεται, η χώρα σέρνεται και η αβεβαιότητα παραμένει». «Η προπαγάνδα άντεξε μια μέρα», δήλωσε παίρνοντας τη σκυτάλη ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για «ψέμα και παραπληροφόρηση» και υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι Eλληνες, αλλά κυρίως «οι πιο αδύναμοι, η μεσαία τάξη και οι νεότερες γενιές, θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα ψέματα και τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Την ίδια γραμμή οξείας κριτικής απέναντι σε όσα η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πέτυχε στο Eurogroup υιοθέτησαν και άλλα στελέχη της Πειραιώς. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης μίλησε (στον 9,84) για «Βατερλώ», ενώ σημείωσε ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης «θα τα ψηφίσουν όλα, γιατί η δίψα τους για παραμονή στην εξουσία είναι μεγαλύτερη κάθε ιδεολογίας». Ο Ν. Δένδιας κατηγόρησε τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι επιχειρούν «να πουλήσουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς» (τηλεόραση ANT1), ενώ τόνισε ότι «αν μας πάρουν το σακάκι, το παντελόνι και τα εσώρουχα, αυτό δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος επισήμανε (Real FM) ότι η κυβέρνηση «κατάπιε την προνομοθέτηση μέτρων», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πήρε τίποτα τη Δευτέρα, απλώς κέρδισε πολιτικό χρόνο», επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ν.Δ. που έχει επανειλημμένως εκφράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξει στη Βουλή δημοσιονομικά μέτρα. Πίεση, εξάλλου, για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε κατά τις επαφές του στο Βερολίνο.

Σκληρή γραμμή

Η Ν.Δ. θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης, καθώς το Eurogroup της Δευτέρας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Κομματικές πηγές εκτιμούν από τη μία ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει «γη και ύδωρ» προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο, δεν αποκλείουν το σενάριο μιας παράτασης της διαπραγμάτευσης για πολλές εβδομάδες, η οποία θα καταλήξει σε ένα σενάριο «ηρωικής» ρήξης με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς δεν εξετάζει για την ώρα αλλαγή στρατηγικής, παρά τους σχετικούς προβληματισμούς που εκφράζονται παρασκηνιακά από κάποια στελέχη. Υψηλόβαθμη κομματική πηγή υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία με τους δανειστές και στην πραγματικότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραπέμπεται στο μέλλον με αβέβαιη κατάληξη, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή κριτική που έχει ασκήσει η Ν.Δ. για το κόστος των καθυστερήσεων. Οπως έλεγε η ίδια πηγή, «το αίτημά μας για εκλογές δεν είναι συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά με το γεγονός ότι όσο μένει αυτή η κυβέρνηση, μόνο ζημιά προκαλεί».

Δυσφορία για τον τρόπο κάλυψης του Eurogroup από την ΕΡΤ

Η κάλυψη της συνεδρίασης του Eurogroup από την κρατική τηλεόραση, που πανηγύριζε για το «τέλος της λιτότητας», δεν ήταν παρά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Πειραιώς. Το βράδυ της Δευτέρας έσπευσε μάλιστα να τη σχολιάσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακ. Λαζαρίδης, διερωτώμενος εάν η διοίκηση της ΕΡΤ ήταν «περήφανη» για το δελτίο ειδήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πειραιώς εκφράζει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι, κατά την άποψή της, η ΕΡΤ έχει γίνει εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας. Ανάμεσα στους τρόπους αντίδρασης που έχουν εξεταστεί είναι αυτός της επιβολής «εμπάργκο» εμφανίσεων των στελεχών της Ν.Δ. στην κρατική τηλεόραση. Κομματικές πηγές δεν απέκλειαν να ζητηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΡΤ, ενώ ανάμεσα στις σκέψεις που εξετάζονται είναι διαμαρτυρία στο ΕΣΡ για τη διανομή του τηλεοπτικού χρόνου. Στο μεταξύ, κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τη θέση της Ν.Δ., όπως αυτή είχε εκφραστεί μέσω της επιστολής του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών δεν πρέπει να προχωρήσει με τον νόμο Παππά. Και αυτό διότι εκκρεμούν στο ΣτΕ εκδόσεις αποφάσεων σε αιτήσεις ακυρώσεως που, σύμφωνα με τη Ν.Δ., πλήττουν τη συνταγματικότητα και άλλων διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου και κινδυνεύουν να ανατρέψουν εκ νέου τα αποτελέσματα μιας νέας διαδικασίας. Τη θέση αυτή επανέλαβε η Πειραιώς, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει «τα καθεστωτικά σχέδια του κ. Παππά και των φίλων του να εξυπηρετηθούν εις βάρος του ΕΣΡ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή