Αλλη «ανάγνωση» από το Μαξίμου

Αλλη «ανάγνωση» από το Μαξίμου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πανηγυρικούς τόνους, σχεδόν ως κλείσιμο της εκκρεμότητας της αξιολόγησης, συνεχίζει να προσεγγίζει η κυβέρνηση την απόφαση του προχθεσινού Eurogroup. Αν και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημ. Τζανακόπουλος, δήλωσε χθες ότι ουσιαστικά αυτό που έγινε τη Δευτέρα ήταν ότι «προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία», είναι σαφής η επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου για να περάσει, πρωτίστως σε βουλευτές και στελέχη, η γραμμή ότι για οτιδήποτε νομοθετηθεί ως μέτρο εφεξής, θα προβλέπεται και το αντίστοιχο θετικό αντιστάθμισμα. Το πώς αυτό θα εξειδικευθεί στη συμφωνία παραμένει ασαφές και θολό και αναμένεται να διευκρινιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που από την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα για να συζητήσουν την εξειδίκευση της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που η κυβέρνηση και οι θεσμοί αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup. Η Αθήνα θεωρεί δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμιά σύνδεση ανάμεσα στην υλοποίηση των θετικών «αντίμετρων» που θα συμφωνηθούν και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και την υπεραπόδοση των εσόδων. Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε χθες στο σύνολό τους τα μέτρα –δεσμεύσεις και αντισταθμιστικά– θα νομοθετηθούν με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2019 και αυτό δεν συνδέεται με την εικόνα της οικονομίας. Οπως είπε, το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής συνδέεται με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018. «Αν δεν το πετύχει (σ.σ.: η ελληνική οικονομία), δεν θα είμαστε αναγκασμένοι, προφανώς, να πάρουμε πίσω κάποια από τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν με έναρξη εφαρμογής την 01.01.2019, αλλά να συζητήσουμε το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής. Δηλαδή, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε περικοπές από κάπου αλλού», δήλωσε και έσπευσε να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι δεν θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο, με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις της οικονομίας.

Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει ασάφεια ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας και μεταξύ των βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας του κόμματος, κ. Π. Ρήγας, έσπευσε χθες να μιλήσει (REAL) για «δικαίωση» της κυβερνητικής επιμονής «για συνολική πολιτική συμφωνία», τη στιγμή που τα θέματα του χρέους, των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αλλά και οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν ετέθησαν προχθές. Η δε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, πήγε τους πανηγυρικούς τόνους ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας (ΣΚΑΪ) ότι «είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε κάτι χωρίς να δίνουμε».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σχεδόν παραφωνία στη γενικευμένη ευφορία (ή μήπως φωνή λογικής;;;) δείχνει η άποψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονου, ο οποίος δήλωσε (Ρ/Σ FOCUS) ότι «καλό είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο staff level agreement, έως τότε ας κρατάμε μικρό καλάθι για να δούμε το τελικό πακέτο». Φρόντισε, μάλιστα, να προσθέσει ότι «αν υπάρχουν πανηγυρισμοί, κατά τη γνώμη μου δεν δικαιολογούνται». Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσαν χθες το αποτέλεσμα του Eurogroup στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στο ότι δίδεται τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας και στα σενάρια περί πολιτικής αστάθειας, ενώ, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά αντισταθμιστικά και οι όποιες υποχωρήσεις είναι αμοιβαίες.

Επικοινωνία με Γιούνκερ

Στα επόμενα βήματα, η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των σημερινών συναντήσεων στο Βερολίνο της Αγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, στο πλαίσιο επαφών του τελευταίου με το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας ενόψει της επετειακής άτυπης συνόδου της Ρώμης, τον επόμενο μήνα. Και ενόψει της έναρξης της πραγματικής διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε χθες το γερμανικό YΠΟΙΚ να υποχωρήσει από την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% επί μία δεκαετία και «να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή