«Οι υψηλότατοι φόροι είναι καταστρεπτικοί για την εγχώρια παραγωγή»

«Οι υψηλότατοι φόροι είναι καταστρεπτικοί για την εγχώρια παραγωγή»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η βαρύτατη εξωφρενική φορολόγηση έχει επιδεινώσει περισσότερο τα οικονομικά δεδομένα από τη μέχρι τώρα προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης στη χώρα μας». Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), επισημαίνοντας πως «οι δύο κρίσιμες επιλογές που μας απομένουν για το μέλλον και την ανάκαμψη είναι οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές». Πιο συγκεκριμένα, η ΕΑΣΕ περιγράφοντας τη φοροκαταιγίδα που πλήττει την ελληνική οικονομία, αναφέρεται στην υψηλή φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, στον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, στους υψηλότατους συντελεστές ΦΠΑ, στην τραγωδία των προσφάτων ασφαλιστικών εισφορών πέρα από κάθε λογική, στις συνεχείς έκτακτες εισφορές και εισφορές αλληλεγγύης και προσθέτει πως «η κατάσταση αυτή έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής και της δαπάνης, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή πτώση του ΑΕΠ της χώρας σωρευτικά κατά 27% και κυρίως την αδυναμία της ανάκαμψης – που δεν έρχεται».

Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, «συνιστά γεγονός αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι η αύξηση των φόρων αντί της μείωσης των δαπανών και της σπατάλης έχει διπλάσιο αρνητικό πολλαπλασιαστή, με αποτέλεσμα να πλήττεται άμεσα το εθνικό εισόδημα και συνακόλουθα να περιορίζονται τα φορολογικά έσοδα, οι ασφαλιστικές εισφορές».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες έχουν φτάσει το 55% του ΑΕΠ, αλλά το κοινωνικό κράτος πνέει τα λοίσθια. Η εταιρεία –που εκπροσωπεί τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων– επικαλείται τα αποτελέσματα του τριμηνιαίου Δείκτη Οικονομικού Κλίματος CEO Index, σύμφωνα με τα οποία, «το 95% των διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων δυσπιστεί ότι θα επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης (2,7% για το 2017 και 3,1% για το 2018)». Μάλιστα, το 43% θεωρεί ότι η μεταβολή θα είναι γύρω στο ±0,5% και το 52% προσβλέπει σε ανάπτυξη 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή