Εν μέρει κληρονομική η παιδική παχυσαρκία

Εν μέρει κληρονομική η παιδική παχυσαρκία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παιδική παχυσαρκία κληρονομείται έως κατά 60% από τους γονείς, σύμφωνα με νέα έρευνα. Κατά μέσον όρο το 40% του βάρους ενός παιδιού –πόσο παχύ ή λεπτό θα είναι– κληρονομείται από τους γονείς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Oσο πιο παχύ είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο βαραίνει η «κληρονομιά» των γονιών του.

Για τα πιο λεπτά παιδιά το βάρος τους οφείλεται μόνο κατά 10% σε κάθε έναν από τους δύο γονείς (συνολικά 20%). Το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 30% για τα πιο παχιά παιδιά, συνεπώς για τα πιο παχύσαρκα παιδιά ο κληρονομικός παράγοντας και από τους δύο γονείς μπορεί να φθάσει συνολικά στο 60%.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάσεξ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Economics and Human Biology», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 100.000 παιδιά και τους γονείς τους σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ινδονησία, Ισπανία, Μεξικό). Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσον όρο ο δείκτης μάζας σώματος (η αναλογία βάρους προς ύψος) ενός παιδιού οφείλεται κατά περίπου 20% στη μητέρα και κατά 20% στον πατέρα του, άρα συνολικά 40% και από τους δύο. Διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα είναι παρεμφερή σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης μιας χώρας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες», τονίζουν οι ειδικοί. «Θα πρέπει να ξανασκεφθούμε τον βαθμό στον οποίο η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα οικογενειακών παραγόντων και της γενετικής κληρονομιάς μας, παρά των αποφάσεων που παίρνουν τα ίδια τα άτομα στη ζωή τους», προσθέτουν οι ερευνητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή