ΠΟΕΔΗΝ: «Παράνομες καθαιρέσεις προϊσταμένων»

ΠΟΕΔΗΝ: «Παράνομες καθαιρέσεις προϊσταμένων»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές παράτυπες καθαιρέσεις και αντικαταστάσεις προϊσταμένων οργανικών τμημάτων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να εξυπηρετήσει τα κομματικά της στελέχη. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «κάθε ημέρα καθαιρούνται δεκάδες προϊστάμενοι οργανικών μονάδων όλων των επιπέδων δημόσιας διοίκησης» και αντικαθίστανται παράνομα από άλλα υπηρεσιακά στελέχη, «με εμφανή επιδίωξη της κυβέρνησης από τη μία να εξυπηρετήσει τα κομματικά της στελέχη και από την άλλη να συστήσει μία νέα ιεραρχία υπηρεσιακών φοβισμένων στελεχών, σε ομηρία για ψηφοθηρικούς λόγους».

Ειδικά για τα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία προχωρεί για το θέμα αυτό στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπολογίζει ότι στα 2.100 ανεπτυγμένα οργανικά τμήματα επιπέδου διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης, τμήματος των τριών υπηρεσιών (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική) και του Τμήματος Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, έχουν καθαιρεθεί και αντικατασταθεί παράνομα 700 προϊστάμενοι. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, ο νόμος 4369/2016 για το «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι καθαιρέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων έως τη συγκρότηση των υπηρεσιακών οργάνων κρίσης και την επιλογή νέων προϊσταμένων με το νέο σύστημα. «Ωστόσο, αντί να τηρηθεί αυτή η διάταξη, τον τελευταίο καιρό σημειώνεται σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Ελλάδας ένα πογκρόμ αντικατάστασης ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων με νέους, κατ’ επίκληση των διατάξεων περί αναπλήρωσης (αρ.87 του νόμου 3528/2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει)», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς και εξηγεί ότι η πρακτική αυτή δεν συνάδει σε καμία περίπτωση προς τη νομιμότητα, δεδομένου ότι αναπλήρωση προϊσταμένων μπορεί να υπάρξει μόνο στις περιπτώσεις που αυτός ελλείπει ή η θέση έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. συνταξιοδότηση) παραμείνει κενή ή εφόσον συστήνεται πρώτη φορά. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι τα οφέλη για όσους τοποθετούνται σε θέσεις προϊσταμένων είναι η λήψη του επιδόματος θέσεως ευθύνης και η απόκτηση χρόνου διοικήσεως που αποτελεί πρόσθετο μοριοδοτούμενο προσόν για την κατάληψη θέσεως ευθύνης στο μέλλον.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Υγείας μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισαν τις αντικαταστάσεις νομότυπες και υποστηρίζουν ότι γίνονται με πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό επικαλούνται εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που, όπως αναφέρουν, δίνει τη δυνατότητα να αντικαθίστανται προϊστάμενοι –ακόμα και σε αυτό το μεταβατικό διάστημα έως την εφαρμογή του νέου συστήματος– που είχαν καταλάβει τις θέσεις χωρίς να περάσουν από κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή