Κραυγή αγωνίας από φορείς του έιτζ για τις εξετάσεις τους

Κραυγή αγωνίας από φορείς του έιτζ για τις εξετάσεις τους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φορείς του ιού του έιτζ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν οι τεράστιες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις για την HIV λοίμωξη, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για άμεση παραγγελία υλικών, ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» καλεί προσωπικά τον υπουργό να παρέμβει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και το οποίο, όπως τονίζεται στην επιστολή, «έχει αποκτήσει πλέον δραματικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με HIV και δεν έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις τους». Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, παραμένουν προς εξέταση 1.500 δείγματα, ενώ στο εργαστήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας «λιμνάζουν» άλλα 400 δείγματα προς εξέταση. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εξετάσεις εργαστηριακής επιβεβαίωσης της HIV λοίμωξης, όπως και μέτρησης του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής που είναι απαραίτητες για τη σωστή παρακολούθηση της υγείας των οροθετικών ασθενών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών που ο Σύλλογος αποστέλλει επιστολή στον υπουργό Υγείας για τις ελλείψεις αντιδραστηρίων. Την πρώτη φορά, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σύλλογος έλαβε απαντήσεις και δεσμεύσεις από το υπουργείο για λύση του προβλήματος, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν. Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, από τον Νοέμβριο το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή τους «δεσμευόταν πως έχει δρομολογηθεί η άμεση παραγγελία εξετάσεων από τα τέσσερα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, ωστόσο κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη». Επιπλέον επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει καν ολοκληρωθεί η σύνταξη του τελικού κειμένου για διεθνή διαγωνισμό, που θα αφορά στην προμήθεια των αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα διενεργηθεί και πότε θα τελεσφορήσει.

Η επιστολή καταλήγει: «Οι άνθρωποι που ζούμε με HIV/AIDS δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού. Απαιτούμε μία λύση που θα καλύψει άμεσα τις τρέχουσες ανάγκες για εξετάσεις. Για τον λόγο αυτό θέτουμε τόσο τον κ. Ξανθό προσωπικά, όσο και το υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών τους να προασπιστούν στην πράξη το δικαίωμά μας στην υγεία, αλλά και τη δημόσια υγεία εν γένει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή