H Ευρωζώνη δημιουργεί πάλι δουλειές

H Ευρωζώνη δημιουργεί πάλι δουλειές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, σημάδι ότι η εδραιώνεται ακόμα περισσότερο ανάκαμψη της οικονομίας, και μάλιστα διευρύνεται, περιλαμβάνοντας και τη Γαλλία. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007. Από πολιτική άποψη, το ερώτημα είναι αν η βελτίωση της γαλλικής οικονομίας θα ανασχέσει την ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων ή αν συμβαίνει πολύ αργά ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit, που περιλαμβάνει υπηρεσίες και μεταποίηση, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 56 από 54,4 τον Ιανουάριο. Η τελευταία φορά που είχε φτάσει αυτό το επίπεδο ο σύνθετος PMI ήταν τον Αύγουστο του 2011. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από το 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη, ενώ ο δείκτης αποτυπώνει τις προσδοκίες των ιδιωτικών επιχειρήσεων για το πώς θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο εξάμηνο. Τόσο ο τομέας των υπηρεσιών όσο και αυτός της μεταποίησης αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2011, ενώ καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων επιχειρήσεων των τελευταίων έξι ετών. Οι νέες παραγγελίες σε υπηρεσίες και σε μεταποίηση ήταν επίσης οι υψηλότερες από το 2011, αντανακλώντας διευρυμένη αύξηση της ζήτησης. «Με την εσωτερική ζήτηση ενισχυμένη και το ασθενές ευρώ να ενισχύει τις παραγγελίες από το εξωτερικό, η οικονομία της Ευρωζώνης απολαμβάνει, προς το παρόν, ισχυρή ανάπτυξη», σχολίασαν αναλυτές της ING. Κατά τον κ. Μαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, το επίπεδο του PMI υποδηλώνει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2017 (από 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2016).

Ομως η έκπληξη δεν περιορίζεται μόνο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης αλλά και στο γεγονός πως η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, τον Φεβρουάριο, ξεπέρασε αυτή της γερμανικής πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011. «Ηρθε και η Γαλλία στο πάρτι», σχολίασε ο κ. Γουίλιαμσον. Η διαφορά είναι πως στη Γαλλία η ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως στις υπηρεσίες, ενώ στη Γερμανία στη μεταποίηση.

Σημαντικό είναι επίσης πως οι γαλλικές εταιρείες απορρόφησαν το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ οι γερμανικές το μετακύλησαν στους καταναλωτές. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών.

Αύξηση απασχόλησης

Εξίσου σημαντική με την οικονομική ανάκαμψη είναι η αύξηση της απασχόλησης, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007 (ταυτόχρονα αυτό αποτελεί και ένδειξη του πόσο αναιμική ήταν η ανάκαμψη της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια). Στις υπηρεσίες η απασχόληση ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών και στη μεταποίηση των τελευταίων έξι ετών. Η μέση τιμή υπηρεσιών και προϊόντων επίσης αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, ενισχύοντας κάπως τις πληθωριστικές πιέσεις (πολλές επιχειρήσεις απορρόφησαν το κόστος). Πρόκειται για εξέλιξη που θα είναι καλοδεχούμενη από την ΕΚΤ, αν και θα ενισχύσει την απαίτηση της Γερμανίας για περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων και για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. «Η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί πως οι εκλογικές αναμετρήσεις (στην Ευρώπη) και το Brexit θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος το 2017. Συνεπώς, δεν φαντάζει πιθανή η αλλαγή νομισματικής πολιτικής τουλάχιστον όχι πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο», σχολίασε ο κ. Γουίλιαμσον. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είχε διαμορφωθεί στο 1,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή