Τα παράδοξα των δασικών χαρτών

Τα παράδοξα των δασικών χαρτών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζεται από τους δήμους η διάταξη περί «οικιστικών πυκνώσεων», δηλαδή περί οικισμών αυθαιρέτων σε δάση, αποδεικνύει η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι ασάφειες της ρύθμισης, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη διάθεση της πολιτείας να εξαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες προβληματικές περιοχές οδηγεί σε «πυκνώσεις»… σε σχήμα χταποδιού, με σκοπό να συμπεριληφθούν διάσπαρτα αυθαίρετα σε δάση, αλλά και μεγάλες αδόμητες δασικές εκτάσεις.

Οι οικιστικές πυκνώσεις, ένας… ευφημισμός του ν.4389/16, είναι όπως προαναφέρθηκε οι περιοχές αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Τις περιοχές αυτές οι δήμοι είχαν δικαίωμα να τις οριοθετήσουν μέσω των πολεοδομιών τους, ώστε να εξαιρεθούν από την ανάρτηση και να εξεταστούν στη συνέχεια συνολικά. Ο στόχος της ρύθμισης αυτής ήταν διττός: από τη μια πλευρά, να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αντιρρήσεις που θα υποβληθούν, άρα να επιταχύνει την κύρωση του δασικού χάρτη (στο υπόλοιπο). Από την άλλη πλευρά, να οδηγήσει σε μια συνολική εξέταση των περιοχών αυτών, αφήνοντας για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση ένα παράθυρο νομιμοποίησής τους (η ρύθμιση βέβαια έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από το ΓΕΩΤΕΕ και τη WWF).

Η προθεσμία για τη δήλωση των οικιστικών πυκνώσεων έληξε στις 20 Φεβρουαρίου (όπως ορίζει ο ν.4389/16, έξι μήνες μετά τον ορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού τους). Ωστόσο, έχει ατύπως παραταθεί, καθώς η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) άφησε «ανοιχτούς» κατ’ εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος τους αναρτημένους χάρτες στην προσθήκη στοιχείων, όσο η ανάρτηση διαρκεί (με ό,τι «εκπτώσεις» στην ασφάλεια δικαίου αυτό συνεπάγεται).

Οι δήμοι, πάντως, έχουν επιδείξει ελάχιστο ενδιαφέρον, πιθανότατα εκτιμώντας ότι θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση (σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή δεν προλάβαιναν με τη νέα νομοθεσία περί μελετών να αναθέσουν σε ιδιώτη τον ορισμό των περιοχών). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΧΑ, οικιστικές πυκνώσεις περιλαμβάνονται στους (αναρτημένους) δασικούς χάρτες επτά Διευθύνσεων Δασών: Ανατολικής Αττικής 8.327 στρέμματα, Δυτικής Αττικής 6.375 στρέμματα, Θεσσαλονίκης 6.055 στρέμματα, Πειραιά 3.190 στρέμματα, Πιερίας 1.278 στρέμματα, Λάρισας 935 στρέμματα και Ιωαννίνων 537 στρέμματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «οικιστικές πυκνώσεις» στη Μάνδρα και στον Ασπρόπυργο. Εκεί λοιπόν η «πύκνωση» έχει το σχήμα… χταποδιού, αφού μεμονωμένα αυθαίρετα ή μικρές ομάδες αυθαιρέτων συνδέονται μεταξύ τους με στενές λωρίδες γης, ώστε να σχηματιστεί η ελάχιστη απαραίτητη ομάδα 50 κτιρίων (τα φαινόμενα αυτά είχε «προβλέψει» η «Κ», βλ. 19/7/16). Με τον τρόπο αυτό οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να εξαιρέσουν διάσπαρτα αυθαίρετα σε δάση. Αντίθετα, στο Γραμματικό, η οικιστική πύκνωση περιλαμβάνει πολύ μεγάλες εκτάσεις, σημαντικό μέρος των οποίων είναι (ακόμα) αδόμητο (λ.χ. περιοχή Σέσι).

Πάντως, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι στις «οικιστικές πυκνώσεις» να προστεθούν και οι «γεωργικές πυκνώσεις», οι περιοχές που δηλώνονται ως αγροτικές και λαμβάνουν επιδοτήσεις αλλά αποτυπώνονται ως δασικές στον χάρτη. Το ενδεχόμενο αυτό αποδοκίμασε άμεσα η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι θα υπονομεύσει το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή