Τζέφρι Ευγενίδης και Ορχάν Παμούκ συνυπογράφουν επιστολή κατά του διατάγματος Τραμπ

Τζέφρι Ευγενίδης και Ορχάν Παμούκ συνυπογράφουν επιστολή κατά του διατάγματος Τραμπ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή κατά του διατάγματος Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες υπογράφουν 65 καλλιτέχνες και συγγραφείς μεταξύ των οποίων ο Ορχάν Παμούκ και ο Τζέφρι Ευγενίδης.

Οπως επισημαίνουν σε αυτή «ο ανοιχτός διαπολιτισμικός διάλογος είναι απαραίτητος στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την καταπίεση και η απαγόρευσή του δεν συνάδει με τις αξίες της Αμερικής και τις ελευθερίες για τις οποίες ξεχωρίζει». Παράλληλα, σημειώνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης και της παγκόσμιας ανταλλαγής τεχνών και ιδεών.

Οι συγγραφείς και καλλιτέχνες δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στις απώλειες που έχει για την καλλιτεχνική ζωή το διάταγμα Τραμπ.

«Εμποδίζοντας διεθνούς φήμης καλλιτέχνες από το να συνεισφέρουν στην πολιτιστική ζωή της Αμερικής δεν θα γίνει η χώρα πιο ασφαλής και θα καταστραφεί το διεθνές γόητρο της και η επιρροή της», σημειώνουν επίσης.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, ο γλύπτης Ανίς Καπούρ, ο συνθέτης Στίβεν Σόντχαιμ και η Αμερικανίδα φωτογράφος Σάλι Μαν.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σαν συγγραφείς και καλλιτέχνες, ενώνουμε τη φωνή μας με τον οργανισμό PEN America, προκειμένου να σας ζητήσουμε να ακυρώσετε το Διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017 και  να απέχετε από την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου που περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των τεχνών.

Με το να απαγορεύετε σε ανθρώπους που κατάγονται από μουσουλμανικές χώρες να εισέλθουν στις ΗΠΑ για 90 ημέρες, με το να απαγορεύετε σε πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα για 120 μέρες και να μπλοκάρετε την μετανάστευση από τη Συρία επ’ αόριστον, προκαλέσατε τον Ιανουάριο με το Διάταγμά σας χάος και χωρίσατε οικογένειες, προκαλέσατε αναστάτωση στις ζωές ανθρώπων και πολλοί νομοταγείς άνθρωποι βρέθηκαν με χειροπέδες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πιθανή κράτηση και απέλαση. Με τον τρόπο αυτό, το εκτελεστικό διάταγμα εμπόδισε επίσης την ελεύθερη μετακίνηση των καλλιτεχνών και των στοχαστών – και το έκανε σε μια στιγμή κατά την οποία ο ζωντανός και ανοιχτός διαπολιτισμικός διάλογος αποτελεί όπλο στη μάχη κατά του τρόμου και της καταπίεσης. Ο περιορισμός είναι ασύμβατος με τις αξίες των ΗΠΑ και την ελευθερία την οποία πρεσβεύουν.

Ο αρνητικός αντίκτυπος του Διατάγματος έγινε αμέσως αισθητός, δημιουργώντας άγχος και αβεβαιότητα στους καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης και δημιουργώντας προβλήματα σε μεγάλα πολιτιστικά δρώμενα. Ο υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθέτης Asghar Farhadi, από το Ιράν, που έγινε γνωστό ότι θα είναι δύσκολο να ταξιδέψει για την απονομή στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ότι δε θα παρευρεθεί. Ο Σύρος τραγουδιστής Omar Souleyman, που τραγούδησε στην απονομή των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης το 2013 στο Οσλο, τώρα μπορεί να μην καταφέρει να τραγουδήσει στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Μουσικής στο Μπρούκλιν τον Μάιο του 2017. Η συμμετοχή του Adonis, ενός 87χρονου ποιητή παγκοσμίου φήμης με γαλλική υπηκοότητα και καταγωγή από τη Συρία στο PEN World Voices Festival τον Μάιο στη Νέα Υόρκη τίθεται εν αμφιβόλω.

Το να παρεμποδίζονται διεθνείς καλλιτέχνες από τη συμμέτοχη τους στην πολιτιστική ζωή των ΗΠΑ, δεν θα κάνει την Αμερική πιο ασφαλή, και θα διαλύσει το διεθνές της γόητρο και την επιρροή της. Αυτή η πολιτική  όχι μόνο θα εμποδίσει τη δράση μεγάλων καλλιτεχνών, αλλά θα  περιορίσει  την ανταλλαγή σημαντικών ιδεών, απομονώνοντας τις ΗΠΑ πολιτικά και πολιτιστικά. Μέτρα αμοιβαιότητας εναντίον Αμερικανών πολιτών, όπως αυτά που έχουν ήδη ληφθεί από τις κυβερνήσεις του Ιράκ και του Ιράν, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των Αμερικανών πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να ωθήσουν τους ανθρώπους να δουν πέρα από τις διαφορές τους. Η δημιουργικότητα είναι αντίδοτο στην απομόνωση, την παράνοια, την παρανόηση  και τη βιαιότητα.  Στις χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την μεταναστευτική απαγόρευση, βρίσκονται συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικοί και σκηνοθέτες που βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή μάχης κατά  της καταπίεσης και του τρόμου. Η κίνηση να εμποδιστούν οι καλλιτέχνες να ταξιδέψουν, να δράσουν και να συνεργαστούν ενδυναμώνει αυτούς που θέλουν να σωπάσουν τις αναγκαίες αυτές φωνές και θέλουν να σκορπίσουν το μίσος που αποτελεί καταλύτη στις παγκόσμιες διαμάχες.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του Διατάγματος είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Καθώς εξετάζετε την λήψη νέων μέτρων σας παρακαλούμε να τα «ζυγίσετε» ώστε να ανταποκρίνονται αποκλειστικά σε νόμιμες και τεκμηριωμένες απειλές και να αποφύγετε την επιβολή τόσο ευρέων απαγορεύσεων που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοητές των οποίων οι φωνές και η παρουσία βοηθά στην υιοθέτηση των διεθνούς αλληλοκατανόησης».

Με εκτίμηση

Anne Tyler

Lev Grossman

Jhumpa Lahiri

Norman Rush

Chang-rae Lee

Jane Smiley

Janet Malcolm

John Green

Mary Karr

Claire Messud

Daniel Handler (a.k.a. Lemony Snicket)

Siri Hustvedt

Paul Auster

Francine Prose

Paul Muldoon

David Henry Hwang

Jessica Hagedorn

Martin Amis

Sandra Cisneros

Dave Eggers

Stephen Sondheim

Jonathan Lethem

Philip Roth

Andrew Solomon

Tobias Wolff

Robert Pinsky

Jonathan Franzen

Jay McInerney

Margaret Atwood

Azar Nafisi

Alec Soth

Nicole Krauss

Colm Toibin

Patrick Stewart

Philip Gourevitch

Robert Caro

Rita Dove

J.M. Coetzee

Anish Kapoor

Rosanne Cash

Zadie Smith

George Packer

John Waters

Art Spiegelman

Susan Orlean

Elizabeth Strout

Kwame Anthony Appiah

Teju Cole

Alice Sebold

Esmeralda Santiago

Stacy Schiff

Jeffrey Eugenides

Khaled Hosseini

Rick Moody

Hanya Yanagihara

Chimamanda Adichie

John Lithgow

Simon Schama

Colum McCann

Sally Mann

Jules Feiffer

Luc Tuymans

Michael Chabon

Ayelet Waldman

Orhan Pamuk

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή