Το ελληνικό πρόγραμμα και οι γερμανικές εκλογές

Το ελληνικό πρόγραμμα και οι γερμανικές εκλογές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει πολύ ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακεί για τα καλά το ελληνικό πρόγραμμα στο προεκλογική αντιπαράθεση της Γερμανίας. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτ.), «πουλώντας» σοσιαλδημοκρατική ευαισθησία, δήλωσε πως «η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έγιναν», και το Βερολίνο να κάνει «το παν προκειμένου, επιτέλους, η χώρα αυτή και ο ταλαιπωρημένος λαός της να σταθούν ξανά στα πόδια τους τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά – εντός της Eυρωζώνης». Την ίδια ώρα, ανώτερο στέλεχος της Ενωσης Χριστιανοκοινωνιστών (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ), σε μια έξαρση βαυαρικής αυστηρότητας, έλεγε πως το Βερολίνο πρέπει να μην εγκρίνει άλλη δόση για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οσο πολώνεται το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία γύρω από το ελληνικό θέμα, τόσο πιο δύσκολη είναι η επίτευξη των αναγκαίων συμβιβασμών.

Βελτιώνεται η εικόνα στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων (Α/Κ), καθώς το πρώτο δίμηνο του 2017 παρατηρούνται εισροές κεφαλαίων. Από την αρχή της χρονιάς το ενεργητικό των Α/Κ έχει σημειώσει άνοδο 1,22%, που είναι και η υψηλότερη έως τώρα για το 2017. Το πιο αξιόλογο, όμως, γεγονός είναι ότι η άνοδος προέρχεται κυρίως από την αύξηση των μεριδίων κατά 0,73%, που αντιστοιχεί σε εισροές κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ημερήσιας μέσης απόδοσης, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, οι 18 κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν ανοδικά και οι δύο παρέμειναν αμετάβλητες. Την υψηλότερη μέση απόδοση σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,24%, τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,92% και τα Μεικτά Α/Κ με 0,74%. 

Για μπλέντερ των 50 ευρώ…

Μοιάζει κωμικό αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί σημείο των καιρών. Δύο καταναλωτές προσέφυγαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή και ζήτησαν τη διαμεσολάβησή του για μικροσυσκευή κουζίνας, και δη για ένα μπλέντερ χειρός, αξίας 50 ευρώ. Οι καταναλωτές αξίωναν να λάβουν ως δώρο –στο πλαίσιο προωθητικής ενέργειας ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ– την παραπάνω συσκευή. Η εταιρεία αρνήθηκε να το δώσει και στους δύο, επικαλούμενη ότι ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Στο πλαίσιο της εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς από τον ΣτΚ, η εταιρεία, τελικά, προσέφερε στους καταναλωτές δωροεπιταγή ισόποσης αξίας. Hταν να μην αποκτήσουν οι Eλληνες καταναλωτική συνείδηση…

Η αζέρικη Socar στον νέο διαγωνισμό για ΔΕΣΦΑ

Το ενδιαφέρον της Socar για τη συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποκάλυψε, με συνέντευξή του στο αζέρικο πρακτορείο ΑPA, o πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν Δημήτρης Τσούνγκας. «Ενας νέος διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ θα ανακοινωθεί και, εξ όσων γνωρίζω, η Socar θέλει να πάρει μέρος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσούνγκας, ο οποίος τόνισε ότι περίπου 5 με 6 εταιρείες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στον νέο διαγωνισμό. Πιθανή επανεμφάνιση της Socar για τον ΔΕΣΦΑ θα γίνει από κοινού με ευρωπαϊκή εταιρεία, προκειμένου να αποφευχθούν τα προσκόμματα από την Κομισιόν.

Τροπολογία για να πάρει μπροστά το ΤΧΣ

Με μία εβδομάδα καθυστέρηση κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για την… επαναλειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το Ταμείο, από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η «Κ», ουσιαστικά δεν λειτουργεί καθώς η αδυναμία επιλογής διευθύνοντος συμβούλου εντός της προθεσμίας των 3 μηνών οδήγησε σε παύση της Εκτελεστικής Επιτροπής του. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα «σε περίπτωση κένωσης θέσεως μέλους του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ απομένει διάστημα μικρότερο των 3 μηνών για τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου, τα όργανα αυτά λειτουργούν νομίμως και χωρίς την πλήρωση της ως άνω θέσεως, εφόσον κατά τις συνεδριάσεις τους τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία». Ετσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας το ΤΧΣ θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή