«Αδειάζει» το Die Linke την αντιπρόεδρο Σάρα Βάγκενκνεχτ για το Grexit

«Αδειάζει» το Die Linke την αντιπρόεδρο Σάρα Βάγκενκνεχτ για το Grexit

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, με δήλωσή της, τονίζει ότι τόσο το κόμμα της όσο και η ίδια προσωπικά τάσσονταν ανέκαθεν κατά του Grexit, οι δε απόψεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, είναι προσωπικές.

«Οχι η άποψη της κ. Βάγκενκνεχτ και ίσως και κάποιων άλλων αριστερών στην Ευρώπη, ότι ίσως να ήταν προτιμότερη η έξοδος από την ευρωζώνη, δεν ισχύει γενικά για το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς "Die Linke". Ήμασταν πάντοτε ενανατίον της λύσης αυτής. H άποψη αυτή είναι η προσωπική άποψη της Σάρα Βάγκενκνεχτ και μεμονωμένων αριστερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η άποψη του κόμματός μας ήταν πάντοτε κατά του Grexit. Δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έκανε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο εύκολη αν εισαχθεί ένα εθνικό νόμισμα», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:

«Συμμερίζομαι βεβαίως την άποψη ότι η πολιτική της αυστηρότατης λιτότητας δεν είναι η ενδεδειγμένη και ότι απαιτείται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία αρνείται ο κ. Σόιμπλε. Η κατάσταση όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν επιτρέπει την έξοδο από την ευρωζώνη, διότι αυτό προϋποθέτει μια ισχυρή οικονομία. Η έξοδος από το ευρώ θα επηρέαζε ιδίως τους φτωχότερους των φτωχών σε αυτές τις χώρες, και αυτό είναι κάτι το οποίο απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνώ απολύτως και με τον συμπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. Μπορεί μεν κανείς να συζητήσει γύρω από τέτοια θέματα θεωρητικά, αλλά πιστεύουμε ότι το Grexit θα ήταν η απολύτως λανθασμένη λύση για την Ελλάδα και δεν θα την πρότεινα».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βάγκενκνεχτ τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post»

«Το αν η Ελλάδα βλέπει τις προοπτικές της για την οικονομία της εντός ενός σκληρού νομίσματος, όπως το ευρώ, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο ελληνικός λαός» δήλωσε η Βάγκενκνεχτ. «Ωστόσο, πολλά δείχνουν ότι η ανάκαμψη της χώρας θα ήταν λίγο ευκολότερη έξω από αυτόν τον κορσέ (δηλαδή το ευρώ)», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά τα σκληρά μέτρα που έλαβε θα είναι πιο εύκολη». Παράλληλα, κατηγόρησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε ότι εξαπατά επί χρόνια το γερμανικό λαό, «παρ' όλο που ο ίδιος ξέρει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Αναφερόμενη στα χρήματα που έχουν δώσει οι ευρωπαίοι εταίροι, μαζί και οι Γερμανοί, για τη διάσωση της Ελλάδας, είπε «Η Ελλάδα δεν έχει σωθεί με τα δάνεια των ευρωπαίων εταίρων, αλλά οι τράπεζες και τα hedge funds».

ΝΔ: Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας;

Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποία με ανακοίνωσή της, ρωτά ευθέως τον πρωθυπουργό εάν είχε γνώση για την επίσημη θέση του “Die Linke”,και εάν συζητήθηκε το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Βάγκενκνεχτ. Οπως τονίζει:

«Η επικεφαλής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς “Die Linke”, Σάρα Βάγκενκνεχτ, προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στις 16 Δεκεμβρίου, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αντιπροσωπεία του κόμματος, ενώ παράλληλα μίλησε στο συνέδριό του στο Βερολίνο. Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για την επίσημη θέση του “Die Linke”, όπως εκφράστηκε μέσω της επικεφαλής του; Συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση και, αν ναι, ποια ήταν η αντίδρασή του; Καταδικάζει η Κυβέρνηση τη θέση που διατύπωσε το  “Die Linke” στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς; Σε κάθε περίπτωση να υποθέσουμε πως το “Die Linke” ανήκει πλέον στους “ακραίους κύκλους της Ευρώπης, στους προδότες και τους ανόητους”, όπως πολλάκις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή