Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων

Δημήτρης Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέσα στην κρίση το Ναύπλιο αναδείχθηκε σε δημοφιλή city break προορισμό. «Πρόσφατη έρευνα το συμπεριλαμβάνει στις 100 best-value πόλεις του κόσμου λόγω της σχέσης τιμής-ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει», λέει ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος. Στην κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, κι ενώ η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους εκδρομείς της Καθαράς Δευτέρας και λίγες ημέρες αργότερα τους 16.000 δρομείς και επισκέπτες του φετινού Μαραθωνίου Ναυπλίου, μας αποκάλυψε τι κρατάει όρθια την πρωτεύουσα της Αργολίδας στην κρίση και δεν ερημώνει ποτέ.

Πώς μεταμορφώνεται το Ναύπλιο τις Απόκριες; Και σε τι ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις;

Από την Παλιά Πόλη μέχρι τα προάστια, από την Πρόνοια έως τη Μιδέα, την Ασίνη και την Τίρυνθα, κάθε πλατεία γίνεται σκηνή και φιλοξενεί καλλιτεχνικά δρώμενα. Στους πολυχώρους το πρόγραμμα περιλαμβάνει από κουκλοθέατρο μέχρι εργαστήριο κατασκευής μάσκας. Κάνοντας μια βόλτα στα γύρω χωριά, ο κόσμος θα έρθει σε επαφή με έθιμα ξεχασμένα στον χρόνο, που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες, όπως αυτό της περιφοράς του αρβανίτικου γάμου, το βράδυ του Σαββάτου 25/2, στη Μιδέα.

Οπως σε κάθε πόλη της Ελλάδας, έτσι και εδώ η αυλαία πέφτει με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των αρμάτων, την οποία ακολουθούν βεγγαλικά και ολονύχτιο γλέντι. Ομως έχουν κάτι ιδιαίτερο οι Απόκριες στο Ναύπλιο, κάτι μοναδικό, που μένει αξέχαστο στον επισκέπτη. Είναι το άρωμα Βενετίας που πλημμυρίζει την πόλη το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι φορούν εντυπωσιακές βενετσιάνικες στολές και χορεύουν στα πλακόστρωτα χορούς εποχής. Μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών δρόμου αναλαμβάνει να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη μαγεία της Κομέντια ντελ’ Αρτε, ενώ ξαφνικά οι προβολείς στρέφονται στα μπαλκόνια των διατηρητέων κτιρίων και οι κάτοικοι απαγγέλλουν τους αυτοσχέδιους «Διαλόγους».

Αυτή τη νύχτα τη διαχωρίζουμε από το «Καρναβάλι», γιατί αποκαλύπτει το «Βενετσιάνικο Ναύπλιο», ένα δρώμενο που είχε ατονίσει επί μισό αιώνα και πριν από τέσσερα χρόνια αποφασίσαμε να το αναβιώσουμε. Δεν μπορούσε να λείπει από την πόλη, που έτσι κι αλλιώς έχει έντονα τα αποτυπώματα της ενετοκρατίας και φημίζεται για το καλύτερα διατηρημένο ενετικό ιστορικό κέντρο, τα υπέροχα ενετικά κάστρα και τις πλατείες με την ενετική αρχιτεκτονική. Παρατηρήστε το την επόμενη φορά που θα έρθετε: κάθε στενό δρομάκι σάς βγάζει σε μια μεγάλη πλατεία.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το Ναύπλιο για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας;

Για να απολαύσει τα παραδοσιακά Κούλουμα στο Τσέλο και στο Ανυφί, με δωρεάν κρασί, σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική. Στην παραλία της Καραθώνας, οι ψησταριές είναι γεμάτες νηστίσιμα και ο ουρανός γεμίζει χαρταετούς, ενώ μαγνήτης είναι και η πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο του Ναυπλίου. Η πόλη συμπεριλαμβάνεται στους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας για εξορμήσεις Σαββατοκύριακου και στους τρεις πρώτους προορισμούς τετραημέρου. Παραμένει ζωντανή όλο τον χρόνο και προσελκύει τουρίστες κάθε εποχή.

Αρκεί η μικρή απόσταση από την Αθήνα για να γίνει μια πόλη δημοφιλής προορισμός city break;

Σίγουρα παίζει ρόλο το ότι το Ναύπλιο απέχει μόνο 150 χλμ. από την Αθήνα και το ότι ο επισκέπτης θα έρθει εύκολα, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, γιατί ο δρόμος είναι καλός. Ομως δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που μέσα στην κρίση έγινε δημοφιλής city break προορισμός – ούτε είναι τυχαίο ότι η τουριστική σεζόν διαρκεί 12 μήνες τον χρόνο. Πρόσφατη έρευνα συμπεριλαμβάνει το Ναύπλιο στις «100 best-value πόλεις του κόσμου», λόγω της σχέσης τιμής-ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρει. Οχι μόνο είναι «φιλική» προς την τσέπη του επισκέπτη, αλλά του παρέχει περισσότερα από αυτά για τα οποία πληρώνει.

Οι ταξιδιώτες αναγνωρίζουν ότι δεν τους κοροϊδεύεις, εκτιμούν τα ανακαινισμένα καταλύματα και χαίρονται μια πόλη όπου οι αναπλάσεις έχουν ολοκληρωθεί. Περπατούν ελεύθερα και άνετα, απολαμβάνουν τους αρχαιολογικούς χώρους και περιηγούνται στις ομορφιές της με ποδήλατο. Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που βοήθησε το Ναύπλιο να αντέξει στην κρίση: ότι δεν μιζεριάσαμε και δημιουργήσαμε.

Οι αγώνες δρόμου, όπως ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου, που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια βοηθούν την τουριστική ανάπτυξη;

Το δρομικό κίνημα γνωρίζει άνθηση παγκοσμίως και από την αρχή αντιμετωπίσαμε τον αθλητικό τουρισμό σαν δυνατό τουριστικό εργαλείο. Διοργανώνουμε τέσσερα κορυφαία δρομικά γεγονότα που προσελκύουν ανθρώπους δραστήριους, με θετική ενέργεια, και δίνουν μια ένεση στον τουρισμό της χειμερινής περιόδου. Με το τέλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων μπαίνουμε στον αστερισμό του Μαραθωνίου και στις 5 Μαρτίου θα υποδεχτούμε 6.000 δρομείς και 10.000 επισκέπτες. Εχουμε βρει τον τρόπο να κρατάμε την πόλη ζωντανή, μέσα από φεστιβάλ. Μόλις ολοκληρώσαμε φεστιβάλ κιθάρας με 1.000 μουσικούς, ενώ κάθε Νοέμβριο περίπου 1.500 άτομα συμμετέχουν στο φεστιβάλ χορωδιών.

Υπάρχει συνεχώς μια δημιουργική ανησυχία. Τον Μάιο διοργανώνεται η έκθεση σκαφών αναψυχής, το «3ο Mediterranean Yacht Show», που φέρνει στο Ναύπλιο μεσίτες πολυτελών σκαφών από όλο τον κόσμο. Για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, υπάρχει μια δυνατή ομάδα που εργάζεται σκληρά όλο τον χρόνο. Προσπαθούμε να πλαισιώνουμε κάθε εκδήλωση με παράλληλες δράσεις και δωρεάν επισκέψεις στα μνημεία της περιοχής.

Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις για τις κρατήσεις του φετινού καλοκαιριού; Είστε αισιόδοξοι;

Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί κρατήσαμε τη φόρα που μας έδωσε το περσινό καλοκαίρι. Το Ναύπλιο έχει ωφεληθεί από την αύξηση των ναύλων. Οι διακοπές στα νησιά είναι πλέον απλησίαστες για πολύ κόσμο και το Ναύπλιο θεωρείται μια καλή και οικονομική λύση. Ακόμα και οι ξένοι τουρίστες αυξήθηκαν μέσα στην κρίση – πέρυσι είχαμε 15% περισσότερους Γερμανούς, ενώ ο Αύγουστος, όπως κάθε χρόνο, «ανήκε» στους Ιταλούς. Ισπανοί και Γάλλοι είναι επίσης λάτρεις του Ναυπλίου. Εχουμε εξάλλου τις υποδομές ώστε να τους υποδεχτούμε: το παραλιακό μέτωπο διαθέτει 3.500 κλίνες. Τολό, Δρέπανο, Διβάρι και Κάντια σφύζουν από ζωή, είναι από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της ευρύτερης περιοχής. Δουλεύουμε ασταμάτητα για μια δυνατή θερινή σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή