Μήνυμα Λαγκάρντ σε Αθήνα, Βερολίνο

Μήνυμα Λαγκάρντ σε Αθήνα, Βερολίνο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα σε Αθήνα και Βερολίνο έστειλε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο εμμένει στις απαιτήσεις του τόσο για μεταρρυθμίσεις όσο και για αναδιάρθρωση του χρέους.

Αν και ξεκαθάρισε, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα “κούρεμα” χρέους αυτή τη στιγμή», κάτι που λειτουργεί καθησυχαστικά στη γερμανική κοινή γνώμη, δεν έκανε πίσω ως προς τις απόψεις του Ταμείου ότι χρειάζεται επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων και σημαντικής έκτασης «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Και τα δύο αυτά μέτρα ισοδυναμούν με ελάφρυνση του χρέους, αν και η κ. Λαγκάρντ φρόντισε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σημειώνοντας ότι η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το 2018. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνει και τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου, την ίδια στιγμή που για την Αθήνα θέτει ψηλότερα τον πήχυ, καθώς ζητεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο περιμένει μια περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι το όλο θέμα της αναδιάρθρωσης «πρέπει να συζητηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αργότερα». Παράλληλα, άνοιξε παράθυρο στο να αναθεωρήσει και το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και κατά συνέπεια και για το χρέος, μετά τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

«Το μέγεθος της αναδιάρθρωσης», είπε, «θα εξαρτηθεί σαφώς από το πόσες μεταρρυθμίσεις, πόση πρόοδος, πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία». Οπως η ίδια εξήγησε, πρώτη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι να εφαρμόσει η Eλλάδα τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στη φορολογία (βλ. αφορολόγητο). «Προφανώς», πρόσθεσε, «το δεύτερο σκέλος είναι το επίπεδο του χρέους στο οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει η χώρα και το χρέος αυτό πρέπει να αναδιαρθρωθεί καταλλήλως».

Μετά τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, η κ. Μέρκελ αναμενόταν να έχει αργά χθες το βράδυ δείπνο εργασίας στην καγκελαρία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από επικοινωνία της «Κ» με στέλεχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προκύπτει πως η Ευρώπη και δη το Βερολίνο επιθυμούν ηρεμία και σταθερότητα στο ελληνικό μέτωπο, γιατί οποιαδήποτε αναταραχή και έξαρση της κρίσης χρέους στη χώρα μας θα ενίσχυε τους λαϊκιστές των τριών χωρών –της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας– οι οποίες προσέρχονται στις κάλπες, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι μια εξέλιξη που απεύχεται σφόδρα η γερμανική κυβέρνηση, ειδικά τώρα που βλέπει την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το αγκάθι στα δεξιά της, να χάνει σταθερά σε εκλογική επιρροή και να περιορίζεται στο 8%.

Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό κόμμα που ευνοείται από την παρατεταμένη συζήτηση για την Ελλάδα είναι η AfD. Αλλωστε δημοσκόπηση του περιοδικού Stern εμφανίζει το 53% των Γερμανών πολιτών να θεωρεί ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ μόλις το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της. Σε ερώτηση της «Κ» τι άλλαξε και αιφνιδιαστικά ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πέρασε από τις απειλές περί Grexit στη διαπίστωση ότι όλα βαίνουν καλώς, ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνιζε ότι αυτή ήταν η πάγια θέση του: «Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για προειδοποίηση: ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιδείξει απροθυμία στην εφαρμογή του προγράμματος, τότε παύει να ισχύει το πρόγραμμα». Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτέλεσε πηγή ανακούφισης για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επί μακρόν εξασφάλιζε τη συναίνεση της γερμανικής Βουλής με την υπόσχεση ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρέχει την τεχνογνωσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή