Ο Σουλτς καρπώνεται την αμφισβήτηση προς τη Μέρκελ

Ο Σουλτς καρπώνεται την αμφισβήτηση προς τη Μέρκελ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στα επίπεδα του 2015 έχουν πέσει τα ποσοστά της αντιμεταναστευτικής AfD, καθώς τα ηνία της αμφισβήτησης της πολιτικής της Αγκελα Μέρκελ έχουν περάσει στους Σοσιαλδημοκράτες. Χθες ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς πρότεινε αύξηση της φορολογίας για τις αμοιβές διευθυντικών στελεχών που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, μέτρο που συναντά αντιδράσεις στο Χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας FAΖ, η AfD, το κόμμα που μέχρι πρόσφατα εξέφραζε το εντεινόμενο ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου, βρίσκεται στο 8,5%, έχοντας χάσει τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του χρόνου. Τα ποσοστά αυτά τοποθετούν το κόμμα σε παρόμοια θέση με την Αριστερά και τους Πρασίνους, πολύ μακριά από τα ποσοστά 15%-18% που καταγράφηκαν την περίοδο έξαρσης της προσφυγικής κρίσης. Αντιθέτως, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών εκτιμάται στο 30,5%, αυξημένο κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του χρόνου. Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ εξακολουθούν να προηγούνται με 33%.

Η αλλαγή πορείας που επαγγέλλεται ο Μάρτιν Σουλτς, μακριά από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της εποχής Σρέντερ, πιο κοντά στα συνδικάτα και πιο δυναμικά εναντίον των εισοδηματικών ανισοτήτων, έχει συσπειρώσει τη βάση ενός κόμματος που μέχρι πρότινος κινδύνευε να καταποντιστεί στο 20%. Χθες ο Σουλτς παρουσίασε σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ ετησίως δεν θα εκπίπτουν από τη φορολογία της εταιρείας ως εταιρικές δαπάνες. Το νομοσχέδιο αποτελεί αντίδραση στο σκάνδαλο της εταιρείας Volkswagen, διευθυντικά στελέχη της οποίας συνεχίζουν να λαμβάνουν αμοιβές εκατομμυρίων, τη στιγμή που η εταιρεία κλυδωνίζεται υπό το βάρος των αποζημιώσεων που καλείται να πληρώσει λόγω της γνωστής απάτης της ντιζελοκίνησης, με υπευθύνους στους διευθυντικούς ορόφους.

Το νομοσχέδιο δίνει επίσης στους μετόχους κάθε εταιρείας τη δυνατότητα να ορίζουν το μέγιστο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αμοιβές των εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών. Ομως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση στην Μπούντεσταγκ, καθώς η συμφωνία συμμετοχής των Σοσιαλδημοκρατών στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες το απαγορεύει, αν δεν έχει προηγηθεί ενδοκυβερνητική συμφωνία.

Απαγόρευση μπούργκας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο χθες ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πλήρη κάλυψη της κεφαλής στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στις εργαζόμενες στη δημόσια διοίκηση. Η απαγόρευση της μπούργκας στη Βαυαρία αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πολιτική σημαία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και ενώ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές ανησυχούν για τις διαρροές προς την αντι-ισλαμική AfD. Στη γειτονική Θουριγγία, πάντως, η AfD καταστρέφεται μόνη της, με τους μεγάλους δωρητές να την εγκαταλείπουν εξαιτίας του ανοικτού ναζισμού του τοπικού επικεφαλής, Μπιέρν Χέκε. Οι οικονομικές υπηρεσίες του κόμματος εκτιμούν ότι οι απώλειες δωρεών μετά την εμπρηστική ομιλία του Χέκε τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 100.000 ευρώ και αντιπροσωπεύουν το ένα έκτο των διαθέσιμων κονδυλίων για την προεκλογική εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή