Tορπίλη Ακιντζί στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Tορπίλη Ακιντζί στις συνομιλίες για το Κυπριακό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο ωθεί τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα. Ο κ. Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε χθες την κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, ότι δεν θα παραστεί στην, προγραμματισμένη για σήμερα, συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.

Ως πρόσχημα για την ακύρωση της συνάντησης χρησιμοποιείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά η ετήσια αναφορά στο «ενωτικό» δημοψήφισμα του 1950 σε σχολικές επετειακές εορτές στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων του κ. Ακιντζί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και δήλωσε «έτοιμος» να συνεχίσει τον διάλογο «οποιαδήποτε στιγμή». Πρακτικά, η συγκεκριμένη τουρκοκυπριακή πρωτοβουλία ακυρώνει τις προοπτικές για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό σε πολιτικό επίπεδο, που, σύμφωνα με τους εκπεφρασμένους στόχους και των δύο πλευρών, ήταν το επόμενο βήμα με χρονικό ορίζοντα διεξαγωγής περί τα τέλη Μαρτίου. Οπως φαίνεται, η Τουρκία βάζει και το Κυπριακό «στον πάγο», ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς». Και πρόσθεσε ότι «αυτοί έχουν αρνηθεί να παραστούν στην προγραμματισμένη συνάντηση, θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα «γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έχουν αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών» και εξήγησε πως για τη Λευκωσία η διαδικασία δεν είναι ούτε παιχνίδι επικοινωνίας ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε, επιπλέον, ότι το «ενωτικό» δημοψήφισμα του 1950 δεν είναι ο πραγματικός λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων. «Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που μετά από επιμονή άρχισε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε επί τούτου ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σκληρή γραμμή

Η κυπριακή κυβέρνηση συνδέει τη σκλήρυνση της τουρκικής πλευράς και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η ψήφος των εθνικιστών, ενόψει του επερχόμενου συνταγματικού δημοψηφίσματος. Ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε, μάλιστα, στην εικόνα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σήμα των Γκρίζων Λύκων που, όπως είναι γνωστό, έχουν συμμαχήσει με το AKP στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του κ. Ερντογάν για προώθηση του «Ναι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα που θα παραχωρήσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή