Κινήσεις ΑΕΠΙ για να αποφύγει την τοποθέτηση επιτρόπου

Κινήσεις ΑΕΠΙ για να αποφύγει την τοποθέτηση επιτρόπου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διοικητική αναδιοργάνωση επιχειρεί η ΑΕΠΙ να αποφύγει την τοποθέτηση κάποιου είδους εποπτείας στην ανώνυμη εταιρεία, φορέα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με τη μελλοντική οργάνωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Τη Δευτέρα το βράδυ η εταιρεία ανακοίνωσε μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ελέγχου της ΕΥ (Ernst & Young) για το διάστημα 2011 – 2014, ότι αλλάζει μέλη της διοίκησής της και ότι θα συστήσει συντονιστική επιτροπή που θα αναφέρεται στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι σημερινοί μέτοχοι θα συνεχίσουν να ελέγχουν την εταιρεία.

Ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος, που εκπροσωπεί έναν πολύ μικρότερο φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αναρωτήθηκε την Τρίτη, σε σχέση με την ανακοίνωση της ΑΕΠΙ, αν πράγματι η εταιρεία θα προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς σήμερα με τα αρνητικά –κατά 20 εκατομμύρια ευρώ– ίδια κεφάλαια έως το 2014 έπρεπε, όπως και πολλές άλλες ελληνικές ανώνυμες εταιρείες, να είχε οδηγηθεί στην εκκαθάριση.

«…Πώς να εμπιστευθεί κανείς την ΑΕΠΙ…», σημειώνει ο κ. Γιάννης Γλέζος «…ότι θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου (εντός πέντε ετών) όταν το 2013 (όπου ήδη εμφάνιζε αρνητικά κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ) η ΑΕΠΙ προχώρησε σε μείωση κεφαλαίου κατά 393.000 ευρώ για να αποφύγουν οι μέτοχοι να καταβάλουν αυτό το ποσό σε υλοποίηση απόφασης αύξησης κεφαλαίου που είχε ληφθεί το 2003; Δηλαδή το 2013, αντί να κάνει αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει το έλλειμμα, έκανε μείωση και το μεγάλωσε!..».

Η «Μέτρον», ο φορέας τον οποίο εκπροσωπεί ο κ. Γλέζος, προτείνει την καθιέρωση του θεσμού του επιτρόπου για την ΑΕΠΙ, ο οποίος θα υποκαταστήσει τη σημερινή διοίκηση της ανώνυμης εταιρείας. Για τον σκοπό αυτό επικαλείται γνωμοδότηση του επίκουρου καθηγητή του εμπορικού δικαίου στο ΑΠΘ κ. Λάμπρου Κοτσίρη, σύμφωνα με την οποία η τοποθέτηση επιτρόπου δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και είναι σύμφωνη με το ελληνικό Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, που δεν απαγορεύει στα κράτη-μέλη να λαμβάνουν πιο αυστηρά μέτρα στην «περίπτωση σοβαρού οικονομικού ή διαχειριστικού προβλήματος…».

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς είχε αρχικά προβλέψει στην πρώτη εκδοχή του σχετικού σχεδίου νόμου τη δυνατότητα τοποθέτησης επιτρόπου. Η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, θεωρεί ότι επίτροπος θα τοποθετείται «στην περίπτωση που οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ή η ΑΕΠΙ, ως ανεξάρτητη οντότητα, κηρύξουν πτώχευση ή παύση πληρωμών». Πρακτικά, βεβαίως, τίθεται το ερώτημα τι ακριβώς θα παραστήσει στο σημείο αυτό ο επίτροπος; Αλλοι νομικοί, όπως ο καθηγητής Μιχάλης Μαρίνος, έχουν καταστήσει σαφές ότι οι φορείς συλλογικής διαχείρισης δεν έχουν τη συστημική σημασία των τραπεζών και άρα η τοποθέτηση επιτρόπου αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην οικονομική ελευθερία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή