Στη Σύγκλητο ΑΠΘ οι μετεγγραφές

Στη Σύγκλητο ΑΠΘ οι μετεγγραφές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θα συζητήσει το θέμα των μετεγγραφών στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα κάνει δεκτή την υπέρβαση του αριθμού των μετεγγραφών αλλά επιμένει ότι υπάρχουν «ενστάσεις μετεγγραφών» που «αποκλίνουν από διατάξεις του νόμου». Το θέμα ανέδειξε η «Κ» στο φύλλο της Τρίτης, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας ανέφερε «ότι όλες οι μετεγγραφές έγιναν σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Ειδικότερα, το Τμήμα σε απόφασή του που θα κοινοποιηθεί στο υπουργείο λέει ότι «μετά τις δύο σχετικές έγγραφες εντολές σας για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας όλων των αιτούντων μετεγγραφής, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών σε έκτακτη συνέλευσή του με αριθ. 5/16.2.2017 αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι παρότι δεν δύναται να αιτιολογήσει την υπέρβαση του μεγαλύτερου από το 15% ποσοστού μετεγγραφών με βάση αντικειμενικά κριτήρια (υποδομές, προσωπικό), όπως αναφέρεται στη σαφή διάταξη του νόμου 4332/2015, προβαίνει στη μετεγγραφή όλων των ενισταμένων που κατέθεσαν τα νόμιμα δικαιολογητικά. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι παρακάτω ενστάσεις μετεγγραφών αποκλίνουν από διατάξεις του νόμου». Και παραθέτει έξι περιπτώσεις, με τους κωδικούς των αιτούντων.

Το υπουργείο, ωστόσο, απάντησε στην «Κ» υπερασπιζόμενο τη νομιμότητα των μετεγγραφών: «Η αναφερόμενη ως καταγγελία του Τμήματος είναι παντελώς ανυπόστατη και συνεπώς το δημοσίευμα στερείται αληθείας. Το δημοσίευμα υιοθετεί άκριτα, χωρίς δημοσιογραφική έρευνα, αναληθείς καταγγελίες, ενώ θα μπορούσε ο συντάκτης να ζητήσει από το υπουργείο πληροφορίες για τα “συγκεκριμένα περιστατικά”. Μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων περιπτώσεων, το υπουργείο δηλώνει ότι οι μετεγγραφές αυτές είναι νόμιμες». Η απάντηση του υπουργείου γεννά ερωτήματα. Πρώτον, η «Κ» στο δημοσίευμα της Τρίτης φιλοξένησε δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Γ. Παντή, ο οποίος και ερωτήθη σχετικά για το θέμα. Δεύτερον, η απόφαση του Τμήματος από τις 16/2 έγινε γνωστή σε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου από την πρώτη στιγμή. Αφού οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες, τότε πώς το υπουργείο γνωρίζει τις έξι περιπτώσεις, τις οποίες ήλεγξε; Μάλιστα υπήρξε ειδική (πρωτοκολλημένη) αλληλογραφία για μία εκ των έξι περιπτώσεων.

Αιτιολόγηση

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι «το ηλεκτρονικό σύστημα μετεγγραφών μέσω του οποίου εκδίδονται αποτελέσματα εξετάζει τη μοριοδότηση των αιτούντων». Ομως ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Α. Μπαλτά, ορίζει ότι κάθε Τμήμα είναι υποχρεωμένο να αιτιολογήσει την απόφασή του όταν δεχθεί αιτήσεις άνω του 15%. Και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών απεφάνθη ότι έξι περιπτώσεις, από τις συνολικά 16 που δέχθηκε, αποκλίνουν από διατάξεις του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή