Ντ. Τραμπ: Επιχειρηματίας ανοιχτών οριζόντων, πρόεδρος κλειστών συνόρων

Ντ. Τραμπ: Επιχειρηματίας ανοιχτών οριζόντων, πρόεδρος κλειστών συνόρων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τραμπ θέλει να παρουσιάζεται ως ο πρόεδρος που είναι αντίθετος προς την παγκοσμιοποίηση. Ομως αυτά που κάνει ως επιχειρηματίας είναι τελείως διαφορετικά. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ, ο όμιλος Τραμπ συνέχισε να καταθέτει αιτήσεις για κατοχύρωση δεκάδων εμπορικών σημάτων στην Κίνα, στο Μεξικό, στον Καναδά, στην Ινδονησία και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με έρευνα των New York Times. Μάλιστα, μία από τις εταιρείες του κ. Τραμπ κατάθεσε αίτηση για προστασία εμπορικού σήματος στις Φιλιππίνες ένα μήνα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι αιτήσεις για κατοχύρωση εμπορικών σημάτων προσφέρουν στοιχεία για τους διεθνείς επιχειρηματικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και, παράλληλα, τον αφήνουν έκθετο στην κατηγορία της πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων ή, τουλάχιστον, προκαλούν άσχημη εντύπωση.

Τα εμπορικά σήματα που έχει κατοχυρώσει ο κ. Τραμπ τα τελευταία χρόνια καλύπτουν πληθώρα πιθανών προϊόντων, περιλαμβανομένων σαπουνιών και αρωμάτων στην Ινδία, μηχανολογικές υπηρεσίες στο Μπρουνέι και βότκα στο Ισραήλ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κινεζική κυβέρνηση παραχώρησε στον κ. Τραμπ το δικαίωμα να προστατεύσει την εμπορική του ονομασία σε κατασκευαστικά έργα. Η έγκριση δόθηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου ο κ. Τραμπ είχε πάψει να αμφισβητεί την κινεζική πολιτική στο ζήτημα της Ταϊβάν. Από το 2005 έως σήμερα, εταιρείες του κ. Τραμπ έχουν κατοχυρώσει τουλάχιστον 126 εμπορικά σήματα στην Κίνα. Πρακτική που είναι τελείως αντίθετη με τη σκληρή γραμμή κατά της παγκοσμιοποίησης που έχει υιοθετήσει ο κ. Τραμπ από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ως πρόεδρος ο κ. Τραμπ έχει κατηγορήσει την Κίνα και το Μεξικό πως υιοθετούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και έχει χλευάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντάς την «όχημα της Γερμανίας». Απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (ΤΡΡ) και δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA). «Ο Τραμπ είναι ο αρχετυπικός επιχειρηματίας με μερκαντιλιστικά ένστικτα», λέει ο κ. Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Ανοίξτε μου τις αγορές σας ώστε να κάνω δουλειές σε αυτές, αλλά θα έχετε πρόσβαση στη δική μου μόνο υπό τους δικούς μου όρους».

Οι ρεπόρτερ των New York Times εντόπισαν σχεδόν 400 εμπορικά σήματα, σε 28 χώρες, κατοχυρωμένα σε εταιρείες του κ. Τραμπ από το 2000. «Στη διάρκεια 20 και πλέον ετών ο όμιλος Τραμπ έχει καταθέσει εμπορικά σήματα σε διάφορες χώρες», λέει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Αν και η εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να προστατεύσει τις διάφορες μάρκες της». Η εταιρεία δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των ΝΥΤ σχετικά με επιχειρηματικές συμφωνίες που προέκυψαν από την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων. Τι θα απογίνει με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Τραμπ στο εξωτερικό παραμένει ασαφές. Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει πως θα παραδώσει τον έλεγχο των επιχειρήσεών του στους δύο μεγαλύτερους γιους του, ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση με την επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Εχουν εκφραστεί ανησυχίες για ευνοϊκή μεταχείριση των επιχειρήσεων Τραμπ από ξένες κυβερνήσεις, κυρίως όσον αφορά δάνεια που έχουν λάβει, για παράδειγμα, από την Bank of China.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή