Χωρίς κεφάλαια οι πορτογαλικές τράπεζες απέναντι στα «κόκκινα» δάνεια

Χωρίς κεφάλαια οι πορτογαλικές τράπεζες απέναντι στα «κόκκινα» δάνεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπαρκή είναι τα κεφάλαια που διαθέτουν οι πορτογαλικές τράπεζες για να αντεπεξέλθουν στον όγκο των επισφαλών τους δανείων, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό αναφέρει στην έκθεση που συνέταξε το ΔΝΤ, μετά την πέμπτη επίσκεψή του στη χώρα από το τέλος του μνημονίου το 2014. Ετσι απηύθυνε έκκληση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους και να συνδράμουν τη χώρα στην αναπτυξιακή της πορεία, ώστε να κατορθώσει να περικόψει το χρέος της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ακόμα ότι οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν ελαττώσει τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φθάνοντας το 12,3%. Συνολικά μιλώντας για την Πορτογαλία, το τραπεζικό της σύστημα όχι μόνο πληροί τις πανευρωπαϊκές κεφαλαιακές προδιαγραφές, αλλά και τις υπερβαίνει. Εντούτοις, όπως παρατηρεί στην αναφορά του ο διεθνής οργανισμός, «φαίνεται πως δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντεπεξέλθουν σε ελλείψεις κεφαλαίων στο σύστημα, αν δεν έχει γίνει πλήρης πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια». Κατά το ΔΝΤ, αυτό που χρειάζεται είναι η ολοκληρωμένη εκκαθάριση των ισολογισμών. Με τον τρόπο αυτό θα διαρραγεί ο φαύλος κύκλος των αδύναμων τραπεζών, των επαχθών μη εξυπηρετούμενων δανείων και της βραδείας ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας.

Στόχοι

Επιπροσθέτως, ζήτησε από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες της Πορτογαλίας θα θέσουν μακρόπνοους στόχους για την περιστολή των «κόκκινων» δανείων, υποχρεώνοντάς τες να αυξήσουν την αναλογία κάλυψης έναντι των επισφαλειών. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να είναι προβληματικό, ενώ το κράτος διέσωσε δύο τράπεζες το 2014 και το 2015. Ειδικότερα, η Caixa Geral de Depositos, ύστερα από χρόνια έλλειψη κεφαλαίων, κεφαλαιοποιήθηκε εκ νέου με 5 δισ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Πορτογαλίας, η Millennium, έκανε αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Geral επιβάρυνε το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2016, οπότε και αυξήθηκε στο 130,5% του ΑΕΠ. Αναμένεται ελαφρά μείωσή του στο 130% το 2017. Tο υψηλό δημόσιο χρέος περιπλέκει την κατάσταση στην Πορτογαλία. Ως εκ τούτου δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μια «κακή τράπεζα», η οποία θα αναλάβει τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία, απαλλάσσοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή