Τούρτα νηστήσιμη

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 45΄, Ψήσιμο: 30΄ – 40΄, Αναμονή: περίπου 2 ώρες

Υλικά (για 12 μερίδες)

Για το κέικ

  • 400 γρ. αλεύρι μαλακό + επιπλέον για τη φόρμα
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. ηλιέλαιο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 60 γρ. λικέρ (π.χ. Grand Marnier)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

Για την κρέμα

  • 570 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο
  • 375 γρ. νερό
  • 35 γρ. λικέρ (π.χ. Grand Marnier)

Διαδικασία

Κρέμα

Λιώνουμε την κουβερτούρα ως εξής: Την ψιλοκόβουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και παράλληλα βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Οταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο της κατσαρόλας (μπεν μαρί). Το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει στο μπολ.

Ανακατεύουμε πού και πού με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει μια λεία και γυαλιστερή σος. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 600 W για περίπου 1 λεπτό. Διακόπτουμε στα μισά του χρόνου για να ανακατέψουμε τη σοκολάτα προκειμένου να μην καεί.

Βράζουμε τα 375 γρ. νερό και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ ή, ακόμη καλύτερα, με ένα μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ) μέχρι να προκύψει ένα λείο και ελαστικό μείγμα. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε και πάλι. Το αδειάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει (περίπου 2 ώρες).

Κέικ

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 24 εκ.

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ηλιέλαιο, το λικέρ, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ενσωματώνουμε το μείγμα με τα κοσκινισμένα υλικά ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).

Για να γίνει πιο ομοιογενές το μείγμα, το ανακατεύουμε με ένα ραβδομπλέντερ. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, το βγάζουμε από το φούρνο. Αν όχι, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι προκειμένου να κρυώσει ομοιόμορφα.

Συναρμολόγηση

Κόβουμε με ένα φαρδύ, πριονωτό μαχαίρι -σαν αυτό που χρησιμοποιούμε για το ψωμί- το κέικ σε 3 φέτες (σαν παντεσπάνι). Βάζουμε τον ένα δίσκο πάνω σε μια πιατέλα.

Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Απλώνουμε μία στρώση πάνω στο κέικ. Καλύπτουμε με μία φέτα από το κέικ και απλώνουμε και πάνω σε αυτήν μία στρώση κρέμας. Σκεπάζουμε με την τρίτη φέτα κέικ. Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.

Tip

Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε την τούρτα με καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου ανάμεσα στις στρώσεις και/ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, στραγγισμένο από το σιρόπι του. Μια ωραία πρόταση είναι το γλυκό πορτοκάλι.

Κι αν δεν νηστεύουμε;

Αντί για ηλιέλαιο στο κέικ της τούρτας, μπορούμε να βάλουμε βούτυρο λιωμένο χωρίς να αλλάξει τίποτα. Επίσης στην κρέμα, μπορούμε, αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε γάλα πλήρες ή light.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή