H άτυπη τρόικα των στρατηγών του Λευκού Οίκου

H άτυπη τρόικα των στρατηγών του Λευκού Οίκου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μοιράστηκαν τις εμπειρίες της περιπλάνησης στις αμμώδεις εκτάσεις του Ιράκ, πολεμώντας στο ανελέητο πεδίο μάχης του πλέον δαπανηρού, για την Αμερική, πολέμου μετά το Βιετνάμ. Σήμερα ετοιμάζονται και οι τρεις να πάρουν θέσεις στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, όπου θα κληθούν να κατευθύνουν έναν νέο πρόεδρο στα επικίνδυνα ρεύματα ενός θυελλώδους κόσμου.

Με τον διορισμό του αντιστρατήγου Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ στο αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ο πρόεδρος Τραμπ δημιούργησε μια ισχυρή τρόικα ανώτατων αξιωματικών, που υπηρέτησαν στο Ιράκ. Είχε προηγηθεί η επιλογή δύο απόστρατων στρατηγών, του Τζιμ Μάτις και του Τζον Κέλι, για τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικής Ασφάλειας αντίστοιχα. Η κυβέρνηση Τραμπ είναι η πρώτη στην ιστορία των ΗΠΑ όπου ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού καταλαμβάνουν και τα τρία κομβικά αξιώματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την ανάδυση μιας γενιάς στρατιωτικών ηγετών που αναδείχθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στη διάρκεια των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Καθένας εκ των τριών είδε ιδίοις όμμασι πώς είναι να χάνεις έναν πόλεμο και αποκόμισε μαθήματα για την αποτροπή μοιραίων σφαλμάτων στο μέλλον. Επιπλέον, μοιράζονται άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό: και οι τρεις ανέβηκαν στην ιεραρχία αμφισβητώντας τους ανωτέρους τους.

«Αυτή η γενιά των στρατηγών έζησε καταστάσεις όπου τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για μας. Γι’ αυτό αντιλαμβάνονται ότι η στρατιωτική ισχύς αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη επιτυχίας», δηλώνει ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τομ Κότον.

Ο κ. Κότον ήταν ένας από αυτούς που πρότειναν στον Λευκό Οίκο τον Μακμάστερ, ο οποίος κέρδισε φήμη αμφισβητώντας τις ορθόδοξες απόψεις για το Βιετνάμ και το Ιράκ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μη συμβατικός πρόεδρος και νομίζω ότι του ταιριάζει να έχει δίπλα του κάποιον που επί χρόνια σκεφτόταν αντισυμβατικά και συχνά δικαιωνόταν», σημειώνει ο γερουσιαστής του Αρκάνσας.

Ούτε ο Τζιμ Μάτις βρισκόταν πάντα σε συμφωνία με τους ανωτέρους του. Ως επικεφαλής των πεζοναυτών στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να εισβάλει στην περιοχή Τόρα Μπόρα, με αποτέλεσμα να διαφύγει ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλά και ο Τζον Κέλι ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Ομπάμα για το Γκουαντάναμο.

«Πράττει εκείνο που θεωρεί αναγκαίο και δεν ακολουθεί την πολιτική ορθότητα», δηλώνει ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άτυπη τρόικα των στρατηγών θα φέρει μια αίσθηση σκληρού ρεαλισμού, αναφορικά με τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος, στον Λευκό Οίκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή