Σε αγρότες με μικρές εκτάσεις οι νέοι αμπελώνες

Σε αγρότες με μικρές εκτάσεις οι νέοι αμπελώνες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση για τις άδειες νέων φυτεύσεων οινοστάφυλων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε να δώσει στρέμματα σε μικρούς παραγωγούς σε νησιά και σε ορεινές περιοχές, αποκλείοντας όμως έτσι επαγγελματίες που ασχολούνται σοβαρά και διαθέτουν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα καινούργια στρέμματα που δικαιούται να φυτέψει η Ελλάδα (σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, κάθε χρόνο επιτρέπεται να φυτευθούν σε κάθε κράτος-μέλος αμπέλια ίσα σε έκταση με το 1% του υπάρχοντος εθνικού αμπελώνα) διασπείρονται σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς σχέδιο που να υποστηρίζει τον κλάδο. Την ίδια ώρα μάλιστα που το κρασί αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς που πάει καλά ακόμη και εν μέσω κρίσης.

Η πρόταση των υπηρεσιών του υπουργείου, η οποία είχε παρουσιαστεί το φθινόπωρο σε εκδήλωση της ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), είχε εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, ωστόσο, όπως φαίνεται από το τελικό κείμενο, δεν εισακούστηκε.

Σύμφωνα με την απόφαση (που πρόκειται άμεσα να τυπωθεί σε ΦΕΚ), τα στρέμματα των νέων φυτεύσεων μοιράζονται σε όλη τη χώρα και όχι στις περιοχές όπου υπάρχουν ήδη εκτάσεις με οινοστάφυλα και άρα έχει δημιουργηθεί υποδομή για την παραγωγή οίνου.

Προτεραιότητα δίνεται με βάση τα κριτήρια που τίθενται στην απόφαση:

• Σε νέους παραγωγούς που είτε δεν έχουν οινοποιήσιμα αμπέλια και θέλουν να ασχοληθούν με τη βιολογική παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση είτε ήδη εφαρμόζουν τη βιολογική καλλιέργεια.

• Σε ορεινές εκτάσεις και μικρά νησιά του Αιγαίου. Επίσης πριμοδοτούνται οι μικροί παραγωγοί που έχουν από 5 έως 20 στρέμματα. Σύμφωνα με τους οινοποιούς, οι αμπελουργοί με μικρές εκτάσεις συνήθως δεν ασχολούνται μόνο με την αμπελοκαλλιέργεια. «Η λογική της απόφασης είναι να δώσουμε στον καθένα το αμπελάκι του, τη στιγμή που σε πολλές περιοχές η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει», τονίζει οινοποιός.

Επίσης, η φύτευση αμπελώνα απαιτεί έξοδα τα οποία πολλές φορές οι μικροί παραγωγοί που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με την καλλιέργεια οινοστάφυλων δεν διαθέτουν. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που πολλά στρέμματα τα οποία έχουν άδεια φυτεύσεων από προηγούμενα χρόνια τελικά δεν φυτεύονται. Αν ο παραγωγός δεν χρησιμοποιήσει τη χορηγούμενη άδεια φύτευσης σε ποσοστό 80% της έκτασης εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου των τριών ετών, δεν μπορεί για πέντε χρόνια να υποβάλει νέα αίτηση. Παράλληλα, βέβαια, και η χώρα χάνει τη δυνατότητα να αυξήσει τον αμπελώνα της.

Οι αιτήσεις για νέες φυτεύσεις μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΑΑΤ από 27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή