Η ιαπωνική τέχνη της διατροφής

Η ιαπωνική τέχνη της διατροφής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνον οι μύθοι και οι ονειρικές ιστορίες· ούτε, ασφαλώς, μόνον οι πολεμικές τέχνες. Η Ιαπωνία είναι, πρωτίστως, το φαγητό της, που ακολουθεί τις εποχές και την «απλότητα» της γης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η παραδοσιακή διατροφική κουλτούρα της Ιαπωνίας (Washoku) συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2013. Αυτή η κουλτούρα παρουσιάζεται από χθες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διά του περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2017, το οποίο συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Η συνταγή της ιαπωνικής κουζίνας: «Eating = Loving = Living» αποτελείται από τέσσερις πρόσφατες και βραβευμένες ταινίες, σε πρώτη προβολή στη χώρα μας, ενώ αποτελούν μια βεντάλια αισθητικής προσέγγισης της ιαπωνικής διατροφής και φιλοσοφίας.

Απόψε, στις 20.00, προβάλλεται η ταινία «Mourning recipe» («Συνταγή για θρήνο») της Γιούκι Τανάντα, η οποία συνδέει ένα «μαγικό» βιβλίο συνταγών –και ζωής– που άφησε πίσω της μια μητέρα προτού πεθάνει, δίνοντας συμβουλές στην κόρη και στον σύζυγό της για το πώς θα ήθελε να οργανωθεί, αφενός, η επιμνημόσυνη τελετή και, αφετέρου, η υπόλοιπη ζωή τους χωρίς εκείνην.

Αύριο, Παρασκευή, προβάλλονται δύο φιλμ. Στις 19.30, η ταινία «Ramen Samurai» (το ράμεν είναι μια σούπα με νουντλς, ζωμό από ψάρι ή κρέας, σάλτσα σόγιας, φέτες χοιρινού ή αποξηραμένων φυκιών) του Ναόκι Σέγκι παρακολουθεί την πορεία ενός νεαρού, ο οποίος, όταν χάνει τον πατέρα του, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Τόκιο και να επιστρέψει στην πόλη καταγωγής του για να αναλάβει το οικογενειακό εστιατόριο, προσπαθώντας να προσαρμόσει την κουζίνα στις ανάγκες της εποχής και του ιδίου.

Την ίδια ημέρα, στις 21.30, προβάλλεται το «Drops of Heaven» («Σταγόνες Παραδείσου») του Ατσουνόρι Καουαμούρα. Στην ταινία, η πρωταγωνίστρια, προετοιμάζοντας μια παραδοσιακή σούπα για τον κλινήρη πατέρα της, κάνει ένα φιλοσοφικό και αισθητικό πέρασμα από αυτό που λέγεται «ζωή», ενώ η σούπα της γίνεται λόγος επανένωσης διαφορετικών γενεών, παρουσιάζοντας έτσι το ενιαίο της ζωής.

​​Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206. Εισιτήριο 3 ευρώ ανά προβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή