Γαλλία – δημοσκόπηση: ενίσχυση Μακρόν μετά τη συμμαχία με Μπαϊρού

Γαλλία – δημοσκόπηση: ενίσχυση Μακρόν μετά τη συμμαχία με Μπαϊρού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή μοιάζει να παίρνει η προεκλογική κούρσα στη Γαλλία, καθώς οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να καταδεικνύουν πως ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ωφελείται από τη συμμαχία με έναν βετεράνο πολιτικό και θα μπορούσε ως εκ τούτου να περάσει στον δεύτερο γύρο, να κερδίσει την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν και να γίνει πρόεδρος της χώρας στα 39 του χρόνια.

Ο Μακρόν, πρώην ανώτατο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών που ουδέποτε εξελέγη σε οποιοδήποτε αξίωμα, συναντήθηκε με τον νέο του σύμμαχο, τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, νωρίτερα σήμερα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή τους πως συμμαχούν.

Ο 65χρονος Μπαϊρού έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία τρεις φορές, αλλά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον Μακρόν και δεν θα μπει εκ νέου στην κούρσα ο ίδιος.

Μετά τη συνάντησή τους ο Μακρόν, στο πλευρό του Μπαϊρού, υποστήριξε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι αυτός είναι η μόνη ελπίδα της Γαλλίας για να μην επιβληθεί το καθεστώς του «φόβου» από τη Μαρίν Λεπέν.

«Οι πολιτικοί καιροί έχουν αλλάξει. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε όπως πριν με το Εθνικό Μέτωπο προ των πυλών της εξουσίας», δήλωσε.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, δείχνουν τον Μακρόν σχεδόν να ισοψηφεί με τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, τον Φρανσουά Φιγιόν. Μια τρίτη δημοσκόπηση, της Ifop Fiducial, που διεξήχθη τις τελευταίες τρεις ημέρες και άρα εν μέρει λαμβάνει υπόψη της τη συμμαχία που σχημάτισαν ο Μπαϊρού και ο Μακρόν, φέρει το ποσοστό του Μακρόν να ανεβαίνει κατά τρεις μονάδες, στο 22,5% των προθέσεων ψήφου, πάνω από αυτό του Φιγιόν, που βρίσκεται στο 20,5%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να προβλέπουν νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου αλλά την ήττα της την 7η Μαΐου όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της. Η μία φέρει τον Φιγιόν να την κερδίζει με 55% έναντι 45%, οι άλλες όμως καταγράφουν υψηλότερες διαφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή