Κινδυνεύουν με έξοδο οι «εργολαβικοί» του ΕΣΥ

Κινδυνεύουν με έξοδο οι «εργολαβικοί» του ΕΣΥ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ραντεβού έξω από το υπουργείο Υγείας για την ερχόμενη Πέμπτη δίνουν οι εργαζόμενοι σε συνεργεία καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης δημόσιων νοσοκομείων, που πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο. Για άλλη μία φορά, οι διαμαρτυρίες είχαν ιδιαίτερο χρώμα, με τις καθαρίστριες να κρεμούν «ματωμένες» ποδιές έξω από το υπουργείο, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο.

Οι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο μοριοδότησης όσων κάνουν αίτηση για σύμβαση ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία, υποστηρίζοντας ότι αυτός στέλνει στην ανεργία 8.000 εργαζομένους. Ο νόμος δίνει 4430/2016 προβάδισμα στους ανέργους (300 μόρια για έξι μήνες ανεργίας) έναντι όσων εργάζονται στις εργολαβίες (ένα μόριο τον μήνα και μέχρι 120 μήνες). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, «σε όσα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων οι “εργολαβικοί” εργαζόμενοι, οι οποίοι έδωσαν αγώνα για να “φύγουν” τα συνεργεία από τα νοσοκομεία, έμειναν εκτός».

Ο κ. Γιαννάκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει για τις καθαρίστριες των νοσοκομείων την ίδια ευαισθησία που έδειξε για τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «φτιάχνει μια νέα στρατιά συμβασιούχων του Δημοσίου σε ομηρία για ψηφοθηρικούς λόγους». Κατά τη χθεσινή κινητοποίηση, εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους ανέφερε ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες αλλαγής του τρόπου μοριοδότησης – πιθανόν με τροπολογία στο ν/σ για την ψυχική υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή