Οι μικρομεσαίες εταιρείες, ο τουρισμός και τα… θέατρα τόνωσαν την απασχόληση

Οι μικρομεσαίες εταιρείες, ο τουρισμός και τα… θέατρα τόνωσαν την απασχόληση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας που συνοδεύθηκαν από λελογισμένη αύξηση του προσωπικού παρατηρήθηκε το 2016. Οι επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα και ο τουριστικός κλάδος, που επιβίωσαν από τη οκταετή ύφεση (2008-2015), άρχισαν σταδιακά να προσλαμβάνουν προσωπικό και να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων. Οπως έδειξαν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το γ΄ τρίμηνο του 2016 οι κλάδοι που αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα (γ’ τρίμηνο 2015) ήταν οι εξής:

Ο κλάδος ορυχείων και λατομείων, που αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων κατά 44,32%, καθώς από 9.700 εργαζομένους το γ΄ τρίμηνο του 2015 έφθασε να απασχολεί 14.000 εργαζομένους το γ΄ τρίμηνο του 2016. Είναι γνωστό ότι ο κλάδος εξόρυξης, με δείκτη εξωστρέφειας που αγγίζει το 70% και το 80%, δεν απέλυσε προσωπικό στη διάρκεια της κρίσης, καθώς οι εταιρείες που τον εκπροσωπούν ανέπτυξαν δραστηριότητα και σε νέες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική, η Βόρεια και η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Ακολούθησε, με άνοδο 15,53%, ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης, για να συναντήσουμε κατόπιν τον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ατμού και κλιματισμού, με αύξηση 7% των εργαζομένων στο γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2015.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, με αύξηση 5,2% του προσωπικού, ενώ στον χώρο του τουρισμού ο κλάδος δραστηριότητας υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης από 365.000 εργαζομένους στο γ΄ τρίμηνο του 2015 παρουσίασε άνοδο 4,38% και έφθασε να απασχολεί 381.000 εργαζομένους το γ΄ τρίμηνο του 2016. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η σημαντική αύξηση, της τάξης του 11,37% για το κλάδο τεχνών-διασκέδασης και ψυχαγωγίας, γεγονός που δικαιολογείται από το πλήθος θεατρικών σκηνών (περισσότερες από 100 υπάρχουν μόνο στη πρωτεύουσα) την τελευταία τριετία.

Αύξηση 3,04% σε ανθρώπινο δυναμικό παρουσίασε και ο κλάδος μεταποίησης, καθώς από 345.300 εργαζομένους που απασχολούσε το γ΄ τρίμηνο του 2015 έφθασε να απασχολεί 355.800 εργαζομένους το γ΄ τρίμηνο του 2016.

Ο συνήθης «ύποπτος»

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης οφείλεται στο κομμάτι των μικρομεσαίων, που στηρίζεται σε χαρακτηριστικά εξωστρέφειας ή καινοτομίας, και αυξάνει σταδιακά το μερίδιό του καλύπτοντας το 40% του τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2016 από 30% το 2013. Συγκεκριμένα, η μέση μισθωτή απασχόληση των δυναμικών αυτών εταιρειών αυξήθηκε κατά περίπου 25% την τελευταία τριετία, έναντι της σταθερότητας που σημείωσαν οι παραδοσιακές μικρομεσαίες εταιρείες. Οι εξωστρεφείς και καινοτόμες μικρομεσαίες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ο πυλώνας ανάπτυξης και κατά το επόμενο έτος, καθώς σχεδόν οι μισές από αυτές δηλώνουν ότι θα αυξήσει την απασχόλησή του (έναντι μόλις 14% για τις παραδοσιακές μικρομεσαίες). Πάντως, η έρευνα δείχνει ότι τα 2/3 αυτών των επιχειρήσεων δηλώνουν έλλειμμα δεξιοτήτων από τους υποψήφιους υπαλλήλους, υποδηλώνοντας δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού που μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις μεγάλες εισηγμένες του εμποροβιομηχανικού κλάδου, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των εργαζομένων στο εννεάμηνο του 2016. Οι πρώτες αγγελίες πρόσληψης εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας έκαναν την εμφάνισή τους από τον Μάιο του 2016. Πρόκειται κυρίως για πολυεθνικές εταιρείες που είχαν ανακοινώσει την υλοποίηση επενδύσεων μέσα στο 2015 και είχαν αναβάλει την έναρξη αυτών των επενδύσεων λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή