ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βρετανία είναι πολύ μικρή σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θα κοστίσει ακριβά στη Βρετανία η έξοδός της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν πως μόνη της η Βρετανία όχι μόνο δεν θα καταφέρει «να ανακτήσει τον έλεγχο», αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει από πολύ πιο μειονεκτική θέση χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ωστόσο στο Λονδίνο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση της μετανάστευσης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

«Σίγουρα θα έχει μεγάλο κόστος», η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποίησε χθες το Λονδίνο ο κ. Κρίστιαν Κερν, καγκελάριος της Αυστρίας, μιλώντας στο Bloomberg. «Υπάρχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας προς την Ε.Ε.», είπε χθες ο κ. Κερν, ενώ προ ημερών ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε κάνει λόγο για «μεγάλο λογαριασμό». Εκτιμάται πως το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχει χαρακτηρίσει «παράλογα μεγάλο». Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας θα είναι μακρές και «δεν θα είναι τόσο εύκολες, όχι όσο εύκολες περιμένουν οι Βρετανοί», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας την πάγια (πλέον) θέση πως η Ενωση δεν θα επιδιώξει να τιμωρήσει τη Βρετανία, αλλά πως σε κάθε περίπτωση μελλοντικά η Βρετανία δεν θα πρέπει να έχει τα ίδια πλεονεκτήματα που είχε ως μέλος της Ε.Ε. Η Βρετανή πρωθυπουργός είχε απειλήσει τον Δεκέμβριο πως αν δεν προσφερθεί στη Βρετανία μια καλή συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις ώστε να ανταγωνιστεί την Ενωση. Ο κ. Κερν χαρακτήρισε «ανησυχητική» αυτή την απειλή.

Ηχηρή ήταν και η προειδοποίηση που απηύθυναν χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Ο κ. Πρατ είπε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, πως «η ανάκτηση του ελέγχου από ένα έθνος-κράτος σε ένα πολυμερές περιβάλλον είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Αποτελεί ψευδαίσθηση». Ο κ. Πρατ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων του Brexit, αλλά προειδοποίησε πως «τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή πολύ γρήγορα». «Είναι κάπως ανειλικρινές να λες “μπορώ να ξαναπάρω τον έλεγχο”. Ο κόσμος είναι αλληλένδετος και οι μικρές χώρες το γνωρίζουν», κατέληξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας μία από τις εμβληματικότερες φράσεις που χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του Brexit. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας έστειλε το ίδιο μήνυμα, λέγοντας πως καμία χώρα «μεμονωμένη» δεν θα έχει την ίδια διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Γκούντγουιλ πανηγύριζε τη μείωση της (καθαρής) μετανάστευσης στις 273.000 το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2016. Το ίδιο διάστημα, οι Ευρωπαίοι πολίτες που εγκατέλειψαν τη Βρετανία ανήλθαν σε 103.000 χιλιάδες, προκαλώντας ανησυχία για έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε τομείς όπως η γεωργία και η υγεία.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ