Μπλοκ συνεργασίας Βρυξελλών – Κίνας προ των πυλών

Μπλοκ συνεργασίας Βρυξελλών – Κίνας προ των πυλών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να επισπεύσει τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου κορυφής με την Κίνα, στην προσπάθειά της να ενισχύσει το ελεύθερο εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία, ούσα αντιμέτωπη με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που προωθεί τον οικονομικό προστατευτισμό και τη μονομερή δράση. Το Πεκίνο φαίνεται ότι έχει ζητήσει τη διενέργεια της συνόδου κορυφής το συντομότερο δυνατό και οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η Κίνα επιθυμεί την επίσπευση της διεξαγωγής της ετήσιας συνόδου κορυφής –συνήθως λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο–, ώστε να περάσει το μήνυμα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και της συνεργασίας με πολυεθνικούς οργανισμούς. «Με την επίσπευση της διεξαγωγής της συνόδου, η Κίνα θέλει να στείλει στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι διαθέτει φίλους στην Ευρώπη», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, θέλει να έχει την υποστήριξη της Κίνας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, τον οποίον έχει επικρίνει ο κ. Τραμπ, ενώ τον έχει παρακάμψει η Ρωσία, πετυχαίνοντας εκεχειρία στη Συρία μέσω διμερών διαπραγματεύσεων με το Ιράν και την Τουρκία. «Με την προσπάθεια που καταβάλλουν ορισμένες χώρες να υπονομεύσουν ή να αποδυναμώσουν διεθνείς οργανισμούς, θα θέλαμε να δούμε την Κίνα να υποστηρίζει και να πιστεύει στον ΟΗΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», λέει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιδοκιμάσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε., το Πεκίνο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί την ύπαρξη ισχυρής, σταθερής και ενωμένης Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες είναι ικανοποιημένες με την υποστήριξη της Κίνας, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της φυγής της Βρετανίας από την Ενωση. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές απέναντι στον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο, ανησυχώντας για τις τεράστιες εξαγωγές χάλυβα, τον εξοπλισμό των νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την αυταρχική διακυβέρνηση του κ. Σι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή