Πολ Καζαριάν: «Το χρέος της Ελλάδας είναι μικρότερο»

Πολ Καζαριάν: «Το χρέος της Ελλάδας είναι μικρότερο»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα σκεφτόσασταν εάν μαθαίνατε ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μικρότερο απ’ όσο περιγράφεται και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να σπαταλά διαπραγματευτικό κεφάλαιο για τη μείωσή του ή να το αντιμετωπίζει ως πρόβλημα; Κι όμως, η υπόθεση δεν είναι φανταστικό σενάριο αλλά η άποψη του μεγαλύτερου Aμερικανού επενδυτή ελληνικών ομολόγων κ. Πολ Καζαριάν. Και μπορεί μεν ο ίδιος να έχει κάθε συμφέρον να διατείνεται ότι το χρέος είναι μικρότερο –και άρα το μερίδιό του μεγαλύτερο–, πλην όμως όσα υποστήριξε χθες σχολιάστηκαν ως άκρως ενδιαφέροντα από το καθόλου τυχαίο ακροατήριό του. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου, το «παρών» έδωσαν οι Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Βρούτσης, Γ. Μανιάτης. Γ. Κουτσούκος και Γ. Μαυρωτάς, οικονομολόγοι όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζανιάς και ο Γ. Προκοπάκης και πολλοί δημοσιογράφοι.

Με λίγα λόγια, αυτό που υποστήριξε ο κ. Καζαριάν είναι ότι, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εδώ και χρόνια η Ελλάδα υπολογίζει με εντελώς εσφαλμένο τρόπο το χρέος της. Οχι μόνον λόγω του διαρκώς μειούμενου ΑΕΠ της. Αλλά κυρίως γιατί, έχοντας διασφαλίσει ασυγκρίτως χαμηλότερα επιτόκια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, το χρέος της βάσει των διεθνών προτύπων πρέπει να εκτιμηθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Με αυτό το σκεπτικό, ο κ. Καζαριάν υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε μόλις 75% του ΑΕΠ της (132 δισ. ευρώ) και όχι σε 184% (325 δισ. ευρώ), όπως το παρουσιάζει το ΔΝΤ. Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι αν η Ελλάδα ξεκινούσε μια διεθνή καμπάνια εξηγώντας την εσφαλμένη εικόνα του χρέους της, η έξοδός της στις αγορές θα ήταν θέμα χρόνου, εφόσον βέβαια οι διεθνείς παίκτες πείθονταν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τις επενδύσεις.

Η επιχειρηματολογία Καζαριάν δικαιώνει ασφαλώς τη διαχρονική επιχειρηματολογία Βενιζέλου ως προς τη μείωση του χρέους που επετεύχθη με το PSI επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ενώ υπογραμμίζεται ότι τον εν λόγω τρόπο υπολογισμού του χρέους γνωρίζει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Δεν πρέπει, τέλος, να περνάει απαρατήρητο ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θα συναντήσει σήμερα και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή