Κίνηση αντιπερισπασμού από Μαξίμου με τη συνταγματική αναθεώρηση

Κίνηση αντιπερισπασμού από Μαξίμου με τη συνταγματική αναθεώρηση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ξεχασμένες «κεντρικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας» ανασύρει το πρωθυπουργικό επιτελείο από την αφάνεια, καθώς η επόμενη περίοδος –η διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση– αναμένεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε μια σαφή προσπάθεια να μη μονοπωλήσουν την επικαιρότητα τα ζητήματα που θα άπτονται της διαπραγμάτευσης και δη η συζήτηση για τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη διαδικασία εκπόνησης του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με την επαναφορά στο προσκήνιο των δύο αυτών πρωτοβουλιών η κυβερνητική ηγεσία καταβάλλει προσπάθεια να απαντήσει και στο γενικευμένο αίτημα κομματικών στελεχών –το οποίο διατυπώθηκε εμφατικά και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ– να απεγκλωβιστεί η κυβέρνηση από τη μονοδιάστατη ενασχόληση με τη διαπραγμάτευση και να προωθήσει τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικού της προσήμου.

Καθυστέρηση

Η ανακοίνωση της διαδικασίας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι από τον κ. Αλέξη Τσίπρα και στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τη συντονιστική επιτροπή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιαστεί τότε, η δημόσια διαβούλευση, στην οποία είχε προσκληθεί κάθε πολίτης να καταθέσει τις απόψεις του, επρόκειτο να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017. Φαίνεται ότι η διαδικασία καθυστέρησε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς τώρα αναφέρεται ότι πολύ σύντομα θα τεθούν στη διάθεση του κοινού η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα κατάθεσης απόψεων και η ανοικτή διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στη βάση έξι θεματικών αξόνων: θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας, σχέση κράτους – Εκκλησίας, κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες, συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα και, τέλος, κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός.

Οσον αφορά το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως αναφέρεται, θα θέτει συγκεκριμένους απτούς στόχους για την οικονομία και την κοινωνία για την ανάπτυξη τόσο των ήδη εξελιγμένων κλάδων, όπως αυτός του τουρισμού, όσο και αναδυόμενων διεθνώς κλάδων, όπως αυτός της βιοτεχνολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή