Ελιγμοί Τσίπρα στη Βουλή για τα αντίμετρα

Ελιγμοί Τσίπρα στη Βουλή για τα αντίμετρα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «επί της αρχής συμφωνία» που επιτεύχθηκε στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, απομένει να αποσαφηνιστεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο των επαφών με τους Θεσμούς, επανέλαβε ο πρωθυπουργός σήμερα από του βήματος της Βουλής, παράλληλα με την εκ νέου διαβεβαίωση ότι η όποια τελική συμφωνία θα έχει «μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο ως προς τις κυβερνητικές ιδέες σχετικά με το είδος των λεγόμενων «αντιμέτρων» που, όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει, θα συμβάλλουν στο μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, «ακυρώνοντας» τα μέτρα εκείνα που απαιτούν οι Θεσμοί και θα έχουν κόστος για το εισόδημα των πολιτών και την οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, προσδιόρισε ως ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης: ο πρωθυπουργός μίλησε για την 20η Μαρτίου, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Εχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα για την ολοκλήρωση αξιολόγησης. Εχουμε καταλάβει, όμως, ότι εξίσου σημαντικό με το «πότε», είναι και το «πώς» θα κλείσει η αξιολόγηση».

«Θέλω απαντήσεις όταν ρωτάω και όχι λογίδρια κ. πρωθυπουργέ», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Λεβέντης, με βάση ερώτηση του οποίου, στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη βουλή για να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία «Πώς ακριβώς λέτε ότι ένας πολίτης που εξαιτίας των μέτρων, πχ από την μείωση του αφορολόγητου, θα πάρει μέσω αντιμέτρων όσα χάνει; Πώς ακριβώς θα ισχύσει το για κάθε ένα ευρώ μέτρα θα προβλεφθεί ένα ευρώ αντίμετρα;» επέμεινε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.

«Οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν για μετά την 1/1/2019, θα συμφωνηθούν υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και αφού σημείωσε ότι όλα αυτά τα ζητήματα είναι το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις. Είπε, μάλιστα, ότι αρχή μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να γίνει την προσεχή Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ, προκειμένου εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος να προβεί σε αναλυτική «ενημέρωση» επί της επιτευχθείσης «κατ’ αρχήν συμφωνίας».

Ομως ο κ. Τσίπρας συνδύασε την «πρόσκληση» αυτή, κάνοντας χρήση μιας έκφρασης που δεν συνάδει με τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες: «Περιμένω να προτείνετε στην επιτροπή σκέψεις, ιδέες, απόψεις. Αυτό θα έχει νόημα, αντί να συζητάτε σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για πρωινάδικα» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα σχόλια των προηγούμενων ημερών για τη «σιωπή» Τσακαλώτου μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και κοινοβουλευτικά είθισται, ως αρμόδιος Υπουργός σε σχέση με το υπό συζήτηση θέμα στην Ωρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσακαλώτος απουσίαζε από τη χθεσινή διαδικασία. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, του απένειμε τα εύσημα (όπως και στον κ. Χουλιαράκη και όλη την διαπραγματευτική ομάδα) για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

«Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό», υπογράμμισε αναφερόμενος ακριβώς τα έως τώρα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός, ενώ με αφορμή ενστάσεις που έχουν ακουστεί σύμφωνα με τις οποίες μέρος –αρνητικό για την Ελλάδα- της «κατ’ αρχήν συμφωνίας» είναι και η ρήτρα πως τα θετικά μέτρα θα υλοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει μετά τον Ιανουάριο του ’19 «δημοσιονομικός χώρος», δηλαδή εάν επιτυγχάνει η χώρα τους στόχους (ενώ τα μέτρα θα ληφθούν ούτως ή άλλως), υποστήριξε: «Δεν υπάρχει καμία αίρεση για θετικά μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος, αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι με τα έως σήμερα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 18 θα είναι 3,5% του ΑΠ. Επομένως οποιοδήποτε μέτρο επιβάρυνσης, δημιουργεί τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελάφρυνση. Αν υπάρχουν μέτρα 1% του ΑΕΠ, αυτομάτων δημιουργείται ισόποσος δημοσιονομικός χώρος για μέτρα ελάφρυνσης. Αρα δεν υπάρχει καμία αίρεση»

Σύγκρουση

Η νέα εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή συνοδεύτηκε όπως και όλες οι τελευταίες προηγούμενες με σφοδρές εκ μέρους του επιθέσεις ειδικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ αφενός για «αντιπατριωτική στάση», με αφορμή όπως είπε τις θέσεις του έναντι των προτάσεων του ΔΝΤ αλλά και τις επαφές του προσφάτως στο Βερολίνο, και αφετέρου για την «απουσία» και «αφωνία» του τις τελευταίες ημέρες, έναντι των αποτελεσμάτων του Eurogroup.

«Σήμερα ειδικά ο κ. Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε στα σενάρια της καταστροφής γιατί δεν λέει κάτι; Δεν μπορούσε να κάνει μια γραπτή δήλωση, να πει μια άποψη; Γιατί δεν μιλάει;» αναρωτήθηκε από του βήματος, προκαλώντας την αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών Αθ.Μπούρα και Ι.Τραγάκη.

«Ο αρχηγός σας το έβαλε στα πόδια. Αν εμφανιστεί ως το βράδυ θα είμαι εδώ να του απαντήσω», είπε με καυστική διάθεση ο κ. Τσίπρας. Η συνέχεια του επεισοδίου, όπως δόθηκε μετά από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ αλλά και του Προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση, έχει ειδικότερο πολιτικό ενδιαφέρον:

Στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αίτημα να σχολιάσουν τις αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βούτσης παρεμβαίνοντας είπε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό για την διαδικασία της Ωρας του πρωθυπουργού κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από πρόσωπο πέραν του ερωτώντος. Για να προσθέσει ότι θα μπορούσαν από την ΝΔ να μιλήσουν απευθυνόμενοι στον κ. Τσίπρα εναλλακτικά σε δύο περιπτώσεις: ‘Η αν κάνουν εκείνοι ερώτηση στην Ωρα του Πρωθυπουργού, είτε αν ενεργοποιώντας σχετικό άρθρο του Κανονισμού ο κ. Τσίπρας ή άλλο κυβερνητικό στέλεχος (εν προκειμένω ο κ. Τσακαλώτος) ζητούσαν να προβούν σε ειδική συνεδρίαση, σε ενημέρωση της Βουλής για το συγκεκριμένο μείζονος σημασίας ζήτημα. Σε αυτή την τελευταία διαδικασία μπορούν να λάβουν το λόγο οι πρόεδροι των κομμάτων ή εκπρόσωποί τους.

Ετσι, από την εξέλιξη της συζήτησης αναδείχθηκε και πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε και η κυβέρνηση δι’ άλλου προσώπου ανέλαβαν την πρωτοβουλία μιας ενημερωτικής συζήτησης στο Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο –όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο, αποδυναμώνει σε σημαντικό βαθμό το επιχείρημα περί «απουσίας» και αφωνίας των πολιτικών αντιπάλων της συγκυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή