Υποβάθμιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «βλέπει» ο Τύπος

Υποβάθμιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «βλέπει» ο Τύπος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ στα κρίσιμα διεθνή θέματα, όπως και οι παραλυτικές διχογνωμίες στο εσωτερικό της, απασχολούν δημοσιεύματα μεγάλης επιρροής αμερικανικών εφημερίδων.

Ρεπορτάζ της Washington Post ασχολείται με την εντυπωσιακή υποβάθμιση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης Τραμπ. Οι αρθρογράφοι σημειώνουν ότι πρώτη φορά από την εποχή του Τζον Φόστερ Ντάλες, τη δεκαετία του 1950, δεν υπήρξε ούτε μία συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ήταν απών σε κρίσιμες συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με ξένους ηγέτες.

Η εύλογη ανάγκη του νέου υπουργού Εξωτερικών και μέχρι χθες διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής ExxonMobil να ενημερωθεί για καίρια διεθνή θέματα μόνο εν μέρει εξηγούν αυτή την ασυνήθιστη εικόνα, υποστηρίζουν οι συντάκτες του εν λόγω άρθρου.

Σημαντικό ρόλο, κατά τη γνώμη τους, παίζουν η δυσπιστία του Τραμπ απέναντι στο «κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» –ανώτερα στελέχη του οποίου παραιτήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου για να μην έχουν την παραμικρή σχέση με τη νέα κυβέρνηση– και το αυξημένο ειδικό βάρος άκρως αμφιλεγόμενων συμβούλων του Τραμπ, όπως του Στιβ Μπάνον, στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους, οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο γύρω από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον μετά την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν και την αντικατάστασή του από τον αντιστράτηγο Χέρμπερτ Μακμάστερ. Οι αρθρογράφοι αναφέρουν ότι ο Μακμάστερ, η επιλογή του οποίου προκάλεσε ανακούφιση στο κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, αλλά και στους Δημοκρατικούς, θα επιχειρήσει να αναδιοργανώσει το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, δεν αποκλείεται δε να εισηγηθεί την απομάκρυνση του Στιβ Μπάνον από τη στενή, επιτελική ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι ο κ. Μακμάστερ θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά την επιλογή των συνεργατών του, αλλά ενδεχόμενη αλλαγή των αρμοδιοτήτων του Στιβ Μπάνον μπορεί να γίνει μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην Πόλη του Μεξικού

Στο μεταξύ, ο Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι έφτασαν χθες στην Πόλη του Μεξικού, όπου επρόκειτο να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων επιδεινώθηκαν ραγδαία τον τελευταίο μήνα λόγω των απαιτήσεων Τραμπ να πληρώσει το Μεξικό για το μεθοριακό τείχος που εννοεί να κατασκευάσει, των απειλών του για προστατευτικούς δασμούς και της πολιτικής του για μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, ακόμη και από τρίτες χώρες, στο Μεξικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή